FABULOS. 5.000 de schiori pe 20 km de pârtie! Semenic, cel mai mare domeniu schiabil din România!

Ministerul Turismului a dat aviz favorabil proiectului prin care Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Reșița și Primăria Văliug transformă spectaculos zona turistică Semenic! Peste 40 de milioane de euro vor fi investite în două pârtii care coboară de pe Semenic la Văliug, în telegondolă, tunuri de zăpadă, dar și în mijloace de agrement pentru sezonul estival!

Din cele 125 depuse la Ministerul Turismului, proiectul privind dezvoltarea zonei turistice Semenic este primul care a primit aviz favorabil. „Nu este singurul proiect inclus în masterplan, dar cu acest proiect suntem într-o fază avansată. E un proiect de care vor beneficia cu siguranță generațiile următoare, dar un proiect în care ne-am dat mâna indiferent de apartenența noastră politică, Consiliul Județean, Primăria Reșița și Primăria Văliug. E un proiect pe care eu îl consider important și vital pentru județul nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.


Vicele administrației publice județene, Flavius Nedelcea, a subliniat la rândul său importanța acestui proiect comun. „Este o foarte mare realizare. Cum Județul Caraș-Severin nu a avut niciun proiect depus, am fost contactați de către ministrul de la acea vreme și ne-a solicitat dacă avem proiecte sau studii de fezabilitate inițiate pentru a depune și noi proiecte care să fie cuprinse în masterplan. Ne-am mobilizat, am contactat Primăria Reșița, am contactat Primăria Turnu Ruieni, am contactat oameni de afaceri, pe domnul Romeo Dunca, am contactat foarte multe primării, ne-am întâlnit și am inițiat documentația. Am aflat de la un domn din minister că județul Caraș Severin, până acum, nu a depus proiecte de asemenea anvergură în turism. Ceilalți au prins dezvoltarea zonei schiabile sau diferite părți din zone ale lor pentru a fi dezvoltate, la noi este un masterplan care cuprinde întreaga zonă și se referă full time și all season. Noi ne adresăm turiștilor pentru întreaga perioadă a anului”, a spus Nedelcea.

Date mult mai concrete despre viitorul Semenicului a oferit Nelu Popa, primarul Reșiței, cel care are investiții profitabile în domeniu și a demonstrat deja că se pricepe foarte bine la turism montan. „Partea de lac de acumulare, stația de pompe, tunuri de zăpadă, control, automatizări, totul este la faza de proiect tehnic, nu mai e de făcut nimic, trece la faza următoare. Proiectul este validat și merge mai departe. Proiectul nostru are o valoare de circa 38 milioane de euro plus TVA, din care vreo 14 milioane sunt din stația de transport, vorbesc de achiziție, manoperă și montaj, undeva la 8 milioane de euro sunt instalații de înzăpezire cu tot cu lacul de acumulare și restul sunt lucrări de amenajări pârtie, parcări jos, sus, puncte de ajutor. Cuprinde 25 de hectare, 8. 000 m lungimea pârtiilor de ski, 3.800 are instalația telegondolă. Aceste două pârtii și instalația pot deservi circa 5.000-6.000 de schiori”, a detaliat Popa.

Primarul Reșiței a dezvăluit și următoarea etapă. Dublarea kilometrilor de pârtie. S-ar ajunge astfel la vreo 20 de kilometri! „Unul din motivele pentru care ne întâlnim și vreau să mediatizăm acest proiect este, de exemplu, sensibilizarea Teregovei. Teregova trebuie să intre și ea în acest proiect la un moment dat pentru că din vârful Semenic spre Gărâna ar trebui pusă și acolo instalație și atunci am pleca pe schiuri pe acest triunghi Văliug-Gărâna-Semenic și noi așteptăm să vină să intre în acest proiect, ei trebuie să facă pași pe care i-am făcut noi până acum împreună cu Văliugul și îi așteptăm alături de noi”, a explicat primarul Reșiței.