Express de Banat a publicat informații „fiabile și precise”! Preotul Tibil, fără sutană și fără bani!

Arhimandritul Mănăstirii Teiuș din Caransebeș, Iustinian Tibil, a încercat să împiedice dezvăluirile făcute pe expressdebanat.ro legate de flirturile acestuia cu un bărbat care nu urmărea însă să-i cucerească inima, ci să-l șantajeze! Dacă nu, măcar să se umple de bani!

Imediat ce arhimandritul Tibil a aflat că schimbul său de mesaje, fotografii și propuneri, toate cu tentă homosexuală, a ajuns în redacția Express de Banat, a încercat să oprească publicarea oricărui articol despre trăirile sale, trăiri interzise de Biserica Ortodoxă Română. Când publicația noastră a început să prezinte opiniei publice la ce fel de „nebunii” se gândea Justinian Tibil în chilia de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Teiuș, starețul a urmărit să ne intimideze. S-a dus astfel la procurori și judecători. A reclamat că, în luna octombrie 2019, a fost contactat pe o rețea de socializare de un bărbat care l-a provocat la un schimb de mesaje cu tentă homosexuală, pentru ca, ulterior, aceeași persoană să-l amenințe printr-un mesaj explicit că dacă nu îi va transfera suma de 2.000 de euro într-un cont va da publicității mesajele respective. Pentru că preotul nu ar fi dat curs șantajului, conținutul mesajelor a ajuns în spațiul public, s-a plâns acesta. Prin intermediul Express de Banat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș și-a făcut treaba în cazul unei astfel de plângeri și a început urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de șantaj și violare a vieții private. La capătul cercetărilor s-a constatat că nu poate fi vorba despre violarea vieții private, că redactorul și Express de Banat „au acționat cu bună-credință pe baza unor fapte exacte, furnizând în spațiul public informații «fiabile și precise», cu respectarea deontologiei jurnalistice.” Procurorul de caz a mai stabilit că articolele publicate în Express de Banat pe subiectul Tibil surprind fapte de interes public, care au o semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate. Toate acestea au fost confirmate ulterior și de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. „Se constată că Ionel Tibil s-a expus în mod voluntar unui risc asumat acceptând schimbul de mesaje și fotografii cu tentă sexuală purtate cu utilizatorul unui cont de Facebook (spațiu public), astfel că fapta reclamatului de a expune presei fapte reale, de interes public, au o semnificație pentru viața comunității și nu constituie infracțiune.”, a stabilit Parchetul și în ceea ce-l privește pe cel care l-a sedus pe arhimandrit. Individul care i-a sucit mințile preotului răspunde totuși în fața legii în prezent, pentru infracțiunea de șantaj.

Justinian Tibil a chemat publicația noastră și în instanțele civile, gândindu-se, probabil, că ne va intimida și că nu vom publica și alte eventuale articole pe aceeași temă. Și asta pentru că existau multe alte dovezi ale faptelor sale condamnabile pentru un om al Bisericii. Altfel ar fi stat lucrurile pentru un membru al comunității LGBT, de exemplu, dar nu pentru un slujitor al Domnului. „Conținutul denigrator, vulgar, jignitor mi-a produs suferințe psihice și morale care se impun a fi reparate prin intermediul acordării de daune morale, pe care simbolic le-am apreciat la suma de 10.000 lei!”, a arătat Justinian Tibil. Puțin, foarte puțin. S-a răzgândit în scurt timp și a crescut nivelul pretențiilor. La 200.000 de lei! Pentru că i s-ar fi atins onoarea și demnitatea prin faptul că ar fi fost redate „aspecte care, reale sau nereale, fac parte din viața privată a unei persoane”.

Firesc, Judecătoria Caransebeș a respins acțiunea formulată de Justinian Tibil și l-a obligat pe acesta să ne achite cheltuielile de judecată. Instanța a constatat că „nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii delictuale, nefiind dovedită o rea-credință” din partea autorului și Express de Banat. În ceea ce privește susținerile arhimandritului dezbrăcat de către Episcopie de haina preoțească potrivit cărora articolele din Express de Banat i-au produs suferințe psihice și morale, instanța a evidențiat că sunt tratate chestiuni publice cu privire la persoane publice și de interes public. „Singura intenție a jurnalistului a fost de a informa opinia publică, lipsind elementul ilicit”.

„Informațiile publicate de Express de Banat nu au putut fi interpretate ca o atingere a reputației fostului arhimandrit Tibil, interesul public primează în astfel de cazuri, singurul vinovat de eventualele prejudicii suferite e chiar acest fost preot, el e singurul răspunzător pentru faptele sale, fapte ce intră într-un real conflict cu regulile Bisericii. În articolele respective au fost prezentate informații clare, precise și, cel mai important, adevărate, susținute de probe și confirmate de pedeapsa drastică aplicată starețului de la Teiuș de către instanțele bisericești. Reamintesc că el a fost destituit din slujirea clericală. Cred că adevăratul prejudiciu a fost suferit de Biserica Ortodoxă, iar Justinian Tibil este cel vinovat pentru asta și el e singurul care, firesc, plătește pentru asta.”, a spus avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul jurnaliștilor Express de Banat.

Trimis la o altă mănăstire, pentru a împlini un canon de post și pocăință, Justinian Tibil nu renunță însă la sala de judecată. Vrea numaidecât 200.000 de lei!