Expoziții de arme și piese restaurate sau de pe șantiere arheologice la Muzeul Național al Banatului

afiș patrimonium 2021
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Muzeul Național al Banatului anunță că va găzdui două expoziții temporare remarcabile, la Bastionul Theresia. Este vorba de „Patrimonium 2021”, care aduce în fața publicului achizițiile instituției de cultură de anul trecut, și „Fiare din Beci – legende și oțel”, în cadrul căreia sunt expuse peste 50 de spade și săbii istorice originale.

Timișorenii, și nu numai, sunt așteptați să treacă pragul Bastionului Theresia din Timișoara. Aici, Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează două expoziții temporare remarcabile.

Prima dintre acestea este „Patrimonium 2021”, o expoziție care aduce în fața publicului achizițiile instituției de cultură de anul trecut, donațiile importante care au intrat în patrimoniul muzeului în 2021, piese restaurate în Laboratorul Zonal de Restaurare precum și piese de pe șantierele arheologice la care au participat specialiștii instituției.

„Patrimonium 2021” înseamnă aproximativ o sută de piese de la toate secțiile Muzeului Național al Banatului. Așadar, vizitatorii vor putea admira vase ceramice, obiecte de bronz, pictură, ceramică, sticlă și metale, textile și accesorii vestimentare, carte veche restaurată. Printre obiectele care vor fi expuse se numără un crucifix descoperit pe șantierul arheologic de la Dudeștii Noi. A aparținut primilor coloniști germani și potrivit arheologilor MNaB, datează din 1748-1749.

De asemenea, vizitatorii „Patrimonium 2021” vor avea posibilitatea să admire o carte foarte valoroasă și extrem de rară, care a fost restaurată de specialiștii Muzeului Național al Banatului în 2021. „Illuminirbuch”, de Valentin Boltz von Rufach, a fost scrisă în orașul german Erffordt, în anul 1600. A intrat în colecțiile muzeului la sfârșitul secolului XIX și nu a fost restaurată până anul trecut. Coperta a fost făcută din pergament manuscris. A avut deteriorări multiple, dar a fost tratată filă cu filă de restauratorii muzeului, cu foarte multă migală și atenție.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Cea de-a doua expoziție temporară se numește „Fiare din Beci – legende și oțel” și prezintă spade și săbii istorice originale din secolele XVIII, XIX și XX, multe dintre ele aflate și în dotarea armatelor principatelor române după 1830. Cele peste 50 de arme aparțin meșterului făurar Cosmin Pop, cunoscut ca „Fiare din Beci”. Expoziția va fi însoțită și de prezentări interactive, close-up, adevărate lecții de istorie vie, cu exemplificări de mânuire.

Astfel, vă invităm să participați la vernisajul celor două expoziții de excepție, joi, 12 mai, de la ora 18, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. „Patrimoniu 2021” va rămâne expusă până în 30 iunie 2022. Expoziția „Fiare din Beci – legende și beci” poate fi vizitată până în 12 iunie 2022”, a informat Muzeul Național al Banatului.

afiș patrimonium 2021

afiș fiare din beci

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/