Expoziție de cai la Caransebeș! Calul Bradu de la Zervești, de 1000 de kg, a atras atenția

Peste 80 de cai au fost expuși astăzi la Caransebeș într-o inițiativă a Casei de Cultură „George Suru” de a promova tradițiile populare din zona Banatului.

Evenimentul s-a vrut a se desfășura în 8 aprilie cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, însă din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2 organizatorii au mai așteptat pentru ca incidența la mia de locuitori să scadă sub 1.

La acțiunea desfășurată la fostul târg de vite au participat crescători de cai din zona de vest a țării la solicitarea lui Coriolan Hudasco (Covaci). Au fost expuse mai multe rase de cai: Ardenez, Sânge Rece (unguresc), Lipițani. Proprietarii au venit cu animalele din Arad, Timișoara, Craiova, Târgu Jiu, Lugoj și satele învecinate Caransebeșului. Expoziția a fost vizitată și de către primarul Felix Borcean, city managerul Florin Bogdea și mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale.

Ionel Rozescu din Zervești a adus la expoziție un cal de o tonă de rasa Ardenez, una dintre cele mai vechi rase de cai, fiind atestați încă din timpul Imperiului Roman, utilitatea rasei a constat în campanile militare în care serveau la tracțiune, utilitate păstrată și în timpul lui Napoleon. La Zervești calului pe nume Bradu, cu vârsta de 7 ani, este folosit la tracțiune în pădure pentru lemne, spune proprietarul. De la Bradu stăpânul are acasă un mânz de 2 ani, iar dacă ar fi să-l vândă valoarea calului este de 10.000 de euro.

Organizatorii s-au pregătit cu diplome de participare, cu trei cupe pentru câștigători și promit că astfel de expoziții vor mai avea loc la Caransebeș. Acțiunea de astăzi a fost umbrită, din păcate, de apariția organelor de ordine care au fost nevoite să controleze alături de reprezentanți ai DSV și DSP documentele și avizele proprietarilor, pentru că, fiind în pandemie, astfel de acțiuni, chiar și în aer liber, sunt permise doar în anumite condiții.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/