Sub titlul „Brâncuși în România: întoarcerea acasă pentru un pionier al modernismului”, jurnaliștii de la Financial Times relatează pe larg despre expoziția-eveniment găzduită de Muzeul de Artă din Timișoara.
Jurnaliștii invocă mai multe dintre lucrările marelui sculptor române expuse la Muzeul de Artă din Timișoara: „Sărutul”, „Piatră de hotar”, fie „Muza adormită” sau „Măiastra”.
„(…) Muzeele românești furnizează lucrări timpurii. Dar multe împrumuturi, de la Pompidou, Guggenheim din Veneția și Tate din Londra, nu au mai fost văzute până acum aici, semnalând o schimbare importantă într-o țară încă marcată de dictatura Ceaușescu. (…) În Timișoara, drumul lui Brâncuși către abstractizare este urmărit în peste 100 de lucrări, printre care bronzurile rafinate «Muza adormită» (1910) și «Danaïde» (1918). Există fotografii rare ale artistului, precum «Autoportret cu câinele său Polaire în fața studioului»”, se arată în materialul publicat în Financial Times.
Articolul se încheie cu pledoaria lui Brâncuși pentru propriile sculpturi, invocată inclusiv de curatoarea expoziției, Doina Lemny, la deschiderea expoziției de la Muzeul de Artă: „«Nu căutați… mistere. Vă ofer bucurie pură. Priviți-le până le vedeți.»”
Până acum, peste 100.000 de iubitori de cultură au rezervat bilete ca să viziteze expoziția. „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este deschisă la Muzeul de Artă la finalul lunii septembrie 2023. Lucrările mai pot fi văzute până în 28 ianuarie. Programul de vizită la Muzeul de Artă este de miercuri până duminică între orele 10-20. În zilele de luni și marți, muzeul este închis.