Exportăm sau nu cereale pe timp de criză? Răspunsuri clare în videoconferința PRIA Agriculture

Subiecte de interes național, extrem de importante pentru agricultură în perioada crizei, au fost dezbătute în cadrul evenimentului PRIA Agriculture, devenit deja tradițional, mutat de această dată în mediul online.

Alături de comunitatea agricolă din România în aceste momente dificile, PRIA Agriculture a reunit și acum fermieri și reprezentați ai statului care au prezentat problemele actuale din acest domeniu și au propus soluții pentru perioada următoare.

„Să începem de la început cu rezervele de stat. Chiar premierul a atenționat ministerul agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte știu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situația în care să consumăm din rezervele de stat.” și-a început discursul Nicolae Sitaru, Președintele APPR .

„E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10.2 milioane de tone de grâu, la care dacă adaugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevândut, la sfârșitul anului 2019 Romania avea 11 milioane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 milioane de grâu a plecat în afară. S-au semnat pentru anul acesta anumite cantități și socoteala aceasta ar trebui să fie simplă și ar fi trebuit să știe foarte clar situația stocurilor din România.” a adăugat acesta.

Tot Nicolae Sitaru a declarat că “prețul grâului a scăzut cu 30 euro pe tona după ce s-a adoptat măsura de interzicere a exportului de cereale și deși în Bărăgan este secetă, în alte zone ale României nu este secetă si necesarul de grâu al României pentru anul acesta  va fi asigurat cu recolta din acest an. Producem mai mult decât dublu față de ce consumăm.”

„Doresc să adaug câteva lucruri despre așa-zisa măsură a interzicerii exportului de cereale. Înțeleg că suntem în criză epidemiologică, putem să vedem că ar putea exista un risc alimentar în ceea ce privește asigurarea resurselor alimentare, doar că aceste chestiuni nu se fac așa. Există o lege a rezervelor de stat care spune clar că România, ca stat, trebuie să-și constituie anumite rezerve strategice. Avem și o Administrație Națională a rezervelor strategice. An de an, Guvernul verifică și înnoiește aceste stocuri, materiile prime nu ies de la rezervele de stat decât cu aprobări excepționale ale Prim-Ministrului sau ale Ministrului Apărării Naționale. Prima dată, înainte să ia măsura interzicerii exportului de cereale, Prim-Ministrul sau Guvernul României trebuia să facă un inventar al rezervelor strategice ale României, însă acest lucru nu a fost făcut.” a subliniat și avocatul Cristian POPESCU – Partener, Popovici Nițu Stoica & Asociații.

Prezentă și ea în cadrul evenimentului, Alexandra Suciu Sorensen, Market Development Commoditrader, a reamintit despre platforma digitală „Commoditrader”, pentru comerțul de cereale fiind una dintre soluțiile cu care fermierii pot lucra.
„Așa cum spunea și domnul Nicolae Sitaru, Presedinte APPR, este destul de greu să creezi contracte cu cei din afara țării. Este un moment în care avem acces, printr-o astfel de platformă – Commoditrader, la piața din România, dar și la piața internațională , deoarece platforma este lansată și în Danemarca”.

Temele abordate în cadrul videoconferinței au fost:

  • Cum ar trebui să se facă exportul de cereale în perioada crizei?
  • Ce soluții de comercializare a cerealelor au fermierii și traderii în perioada de blocaj al exporturilor către piețele din afara UE?
  • Cum își desfășoară fermierii și traderii activitatea comercială în această perioadă când interacțiunea umană este foarte redusă?
  • Cum se simte piața agricolă – cât de activă este, de la instaurarea stării de urgență în România și mai ales de la oprirea exporturilor de cereale în afara UE?
  • Ce provocări și ce oportunități sunt pentru agricultură în această perioadă?
  • Cu ce probleme se confruntă fermierii în acest context fără precedent?
  • Cum se redresează? Cum se pot adapta fără să aibă pierderi mari?
  • Ce sfaturi au consultanții pentru ei? Ce platforme pot folosi ?
  • Cum estimăm că va fi acest an agricol? Ce factori determină rezultatele acestui an?

Întreaga videoconferință poate fi urmărită pe: https://www.youtube.com/watch?v=lLTaoZfjfYU&fbclid=IwAR3n-V14cLpLi5wCgdt-gKtUWxEaseVoO3yLqOfiofgJrjff2CvNDX7D-4c

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/