Explozia șocantă de pe Vlădeasa ar fi putut fi evitată.

Incidentul din luna octombrie, în care trei etaje dintr-un bloc au sărit în aer din cauza unei acumulări de gaze, readuce în discuție siguranța folosirii instalațiilor de gaz.

Chiar dacă este de competența lor să prezinte populației condițiile privind montarea și întreținerea unor astfel de detectoare, reprezentanții E-On pasează responsabilitatea informării cetățenilor asupra Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. ,,Reglementările în acest domeniu sunt stabilite de către ANRE și există un ordin al Ministerului Economiei, dar și normele tehnice în vigoare pentru proiectarea și montarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, care stabilesc condițiile în care se montează aceste detectoare”, a declarat Florentina Maghiar, din partea E-On.

Cu toate că, în 2008, legislația prevedea obligativitatea montării de detectoare  în toate încăperile alimentate de la rețeaua de gaze, măsura nu a durat mai mult de un an. Din 2009, această obligativitate a fost limitată și făcea referire doar la consumatorii care aduc modificări la instalația de gaze din interior.

Chiar dacă nu există o constrângere în ceea ce privește montarea detectoarelor de gaz, soluția investirii în astfel de aparate este o opțiune necesară pentru evitarea tragediilor. În urma exploziilor care au zdruncinat județul în ultima perioadă, cărășenii sunt sfătuiți să opteze pentru montarea detectoarelor de gaz, punând în balanță costurile investiției pentru un astfel de aparat și costul pe care îl presupune siguranța lor și a celor din jur.

,,Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin recomandă cetățenilor să își monteze aceste detectoare de gaz în vederea evitării acumulărilor de gaz, care duc inevitabil la explozii. În cazul în care o persoană fizică vrea să își monteze un detector de gaz, trebuie să își schimbe proiectul prin care și-a montat centrala, dar acolo este treaba celor de la gaz și a firmelor avizate care le montează”, a menționat Adriana Marghescu, ofițer de presă al ISU Caraș-Severin.

Costul unui detector diferă în funcție de complexitatea acestuia. Cele mai simple, acestea fiind și cele mai ieftine, au în dotare un sistem de avertizare sonor care semnalizează eventualele scurgeri de gaze. Un astfel de aparat costă aproximativ 150 de lei. Cele mai complexe, chiar dacă sunt mai scumpe, sunt considerate de specialiști mult mai sigure. În cazul acestora, în momentul în care este sesizată o scurgere de gaze, pe lângă semnalul sonor, detectorul trimite un impuls electric unei electrovalve care oprește imediat alimentarea cu gaz. În cazul unui  astfel de model, prețul acestuia se dubleaza, ajungând până la suma de 300 de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/