Exploatările forestiere din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt perfect legale!

Informațiile privind exploatări forestiere ilegale în zona Beiul Sec – Seleștiuța de pe raza Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița sunt catalogate drept false de către Ioan Olariu, directorul Direcției Silvice din Caraș-Severin.

Lucrările silvice de pe Valea Bei, reclamate în spațiul public ca fiind făcute cu încălcarea legii, sunt, în realitate, perfect legale, în conformitate cu amenajamentul silvic și în concordanță cu planul de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Ioan Olariu a explicat pentru expressdebanat.ro că a fost emisă autorizație de exploatare conform legislației. „Lucrările au loc în zona de conservare durabilă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, unde lucrările sunt permise în conformitate cu articolul 22 alin.(8) lit. J) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Zona respectivă se află la peste 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO și la mai mult de 1 kilometru de zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița”, a subliniat Olariu.

La solicitarea administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, s-au făcut verificări în teren  privind punerea în valoare a arborilor de extras. A fost modificat traseul inițial al drumului de scos apropiat, pe o variantă ocolitoare, pe terasamentul unei foste căi ferate forestiere, acum dezafectată, tocmai pentru a nu fi afectat habitatul de travertin. Potrivit șefului Direcției Silvice, Garda Națională de Mediu a constatat că habitatul de travertin nu a fost afectat.

„În urma unui control comun al Ocolului Silvic Sasca Montană și Gărzii Forestiere au fost identificate o serie de deficiențe, între care realizarea unui drum secundar de scos care nu respecta prevederile autorizației de exploatare, fapt pentru care se vor aplica sancțiunile legale, însă această deficiență nu este nicidecum apropiată de producerea unui dezastru iremediabil al ecosistemelor forestiere. În mod regretabil, în ultimii ani, tema administrării pădurilor sau a parcurilor naționale și naturale este folosită de către o serie de organisme sau persoane pentru influențarea negativă a conștiinței publice, diseminându-se în spațiul public informații neconforme cu realitatea, care sunt de natură să afecteze imaginea Direcției Silvice Caraș-Severin și, implicit, cea a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”, a mai declarat directorul Olariu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/