Doar Chişărău putea evita tragedia

Accidentul în care trei studenţi reşiţeni au murit, Mihai Romeo Turcea, Marcel Bien N’zemba şi Caius Bălteanu, iar al patrulea a fost rănit grav, are un singur vinovat: consilierul judeţean de Caraş-Severin. Cel puţin aşa a concluzionat raportul de expertiză criminalistică efectuat de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Timişoara.

Expertul Dănuţ Sibian a stabilit ca şi cauză a producerii accidentului pătrunderea pe contrasens a autoturismului condus de Iacob Chişărău. În momentul impactului, Opelul condus de Mihai Romeo Turcea se afla complet pe sensul său de deplasare, foarte aproape de parapet. Acelaşi expert a mai stabilit că Iacob Chişărău a acţionat parţial sistemul de frânare al Touareg-ului. Interesant este însă că pe carosabil nu se vede nici cea mai mică urmă de frânare. “În lipsa unor urme de frânare, anterior impactului, imprimate de pneurile autoturismului Wolkswagen, nu se poate stabili viteza iniţială de deplasare a acestuia”, se arată în raposrtul de expertiză. Viteza la impact a maşinii lui Chişărău a fost stabilită la 55 km/h, în timp ce Opelul studenților ar fi avut 82 km/h.

Un aspect foarte important legat de viteza cu care rulau cele două autoturisme este că, indiferent de viteza Opelului, accidentul nu putea fi evitat de Mihai Romeo Turcea. Doar Chişărău putea evita tragedia. „Iacob Chişărău putea evita producerea accidentului dacă ar fi circulat în limitele benzii corespunzătoare sensului său de mers”, a stabilit expertul. Potrivit acestuia, Mihai Romeo Turcea ar fi trebuit să evite impactul în 0,67 secunde, lucru care, din păcate, a fost imposibil.