Experimentarium TM, primul laborator interactiv de fizică din România, împlinește 10 ani

„Școala altfel” din Parcul Rozelor împlinește 10 de ani de când a fost inaugurată în premieră la Timișoara. Laboratorul Experimentarium TM oferă peste 350 de experimente variante care ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii, fără să le repete pe cele descrise în manualele școlare. 

Experimentarium TM este găzduit deja de 10 ani într-un spațiu generos, de peste 800 mp, pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, în Parcul Rozelor. Experimentele care se fac aici sunt menite să capteze interesul vizitatorilor, indiferent de vârsta acestora, datorită modului interactiv în care sunt prezentate, a surprizelor care apar pe alocuri, a aparentei magii și a contradicțiilor logice care le însoțesc.

În 9 ani de activitate interactivă, Experimentarium TM a fost vizitat de aproximativ 40 de mii de oameni, vizitatori din mediul școlar și universitar, din țară, dar și din majoritatea țărilor europene. În ultimul an, activitatea s-a desfășurat în grupuri reduse, cu respectarea condițiilor de distanțare și în online. Acum, activitatea laboratorului se desfășoară exclusiv online, pe pagina de Facebook Experimentarium TM.

Pentru a marca cei 10 ani de activitate, pagina de Facebook a reamintit evenimente memorabile petrecute de la inaugurare până în prezent: deschiderea oficială, vizitele unor personalități, premiile și medaliile obținute de-a lungul timpului, vizitele grupurilor de elevi, evenimentele de popularizare a științei organizate, cursurile și concursurile desfășurate etc.

Centrul Experimentarium TM își propune să facă știința mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă, prin metode de învățare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuți”. Instrumentele și experimentele propuse permit participanților să devină exploratori activi, sporind încrederea în capacitatea proprie de a înțelege cum funcționează universul. Activitatea din centru promovează o cultură a experimentării și colaborării, stârnește curiozitatea, sporește înțelegerea și stimulează idei noi. Prin experimentare, participanții descoperă și conștientizează fenomene și legi fizice.

Vizitatorii pot experimenta cum acționează legile ciocnirii sau mișcarea de precesie, pot vizualiza unde mecanice staționare sau efecte ale curgerii fluidelor, se pot convinge de efectele curentului electric, pot înțelege cum se compun culorile pe ecranul televizorului, se pot deplasa pe o pernă de aer etc. Laboratorul se înscrie firesc în serviciul educației continue și permanente. În acest laborator, vizitatorii sunt conduși în lumea experimentelor prin  intermediul unui număr de ghizi-tutori gata să ofere explicații suplimentare sau ajutor în caz de necesitate.

Cel mai nou proiect din cadrul laboratorului este Experimentarium NON STOP. Dezvoltat pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a efectua experimente în afara programului de vizitare, fără a avea nevoie de asistență de specialitate, Experimentarium NON STOP oferă, pentru început, o serie de 9 experimente interactive de fizică. Acestea sunt poziționate în ferestrele clădirii Experimentarium TM, situat pe Splaiul Spiru Haret nr 1A. Experimentele pot fi văzute și acționate din afara clădirii, rând pe rând, singura ustensilă de care e nevoie pentru efectuarea acestor experimente fiind un laser pointer.