Alin Nica: „Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nu este doar un joc de cuvinte, este o amenințare serioasă”

Președintele CJ Timiș atrage atenția că Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii, principala problemă fiind subfinanțarea proiectelor asumate prin acest titlu. 

Alin Nica a explicat faptul că reprezentanții Comisiei Europene au programat pentru joi, la ora 11, o întâlnire de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile prin care proiectul inițial poate fi deblocat. Întâlnirea aceasta ar fi trebuit să aibă loc în 24 martie, a mai spus Nica, dar o amânare a ei ar fi fost solicitată de primarul Dominic Fritz.

„Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Ședința a fost planificată încă de acum o lună, dar l solicitarea Primăriei Timișoara a fost amânată cu o lună și am înțeles că se dorea să se amâne încă o dată. Eu sunt expert al Comisiei Europene și membru al comisiei care desemnează capitalele culturale peste tot în Europa și anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administrații, atunci când proiectul se blocase. Din păcate, Timișoara chiar riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este chiar o amenințare serioasă. De fiecare dată când particip la misiunile de monitorizare sau la selectarea capitalelor în Europa, de fiecare dată sunt întrebat despre situația de la Timișoara.”, a declarat Alin Nica.

Președintele CJ Timiș a mai spus și că anul trecut, la momentul la care a preluat mandatul, CJT nu plătise niciun ban către asociația care implementează acest proiect, nici măcar cotizația.

„Am făcut demersuri ca 750.000 de lei să fie achitați din partea CJT în contul cotizației pentru asociația care implementează proiectul. Din păcate, de la ultima mea intervenție, în urmă cu aproape un an, nu s-a făcut niciun progres vizibil în această direcție. (…) Cred că este momentul să lăsăm orgoliile la o parte, e un proiect mult prea important, chiar capital, aș spune, ca să existe loc de dispute politice, împunsături politice și alte șicane între cei care trebuie să fie parteneri pentru a asigura succesul acestui proiect. (…) Trebuie să reușim să depășim acest impas pe care îl avem, știți disputele din jurul Asociației Timișoara Capitală Culturală. În prezent, această asociație pierde oameni de calitate și dacă nu avem competența necesară de a duce la capăt acest proiect vom avea probleme.”,  a mai spus Nica.

Președintele CJT a mai precizat și că așteaptă o decizie a Primăriei Timișoara cu privire la calea de urmat.

„I-am propus primarului Timișoarei să lucrăm împreună pentru a salva acest titlu și propunerea rămâne valabilă. (…) Așteptăm o decizie a Primăriei Timișoara în privința a ceea ce se dorește: să se înființeze o nouă structură, acel centru de proiecte sau se dorește altceva. Nu știu cât mai putem aștepta. Mai așteptăm să mai pierdem încă un an? Noi ne reactivăm angajamentul de a fi parteneri activi în acest proiect. Nu știu dacă primarului îi este jenă să apeleze la ajutorul meu, nu înțeleg exact reținerea. Discutăm despre subiect, dar nu se întâmplă nimic, sunt discuții sterile.”, a concluzionat Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Fritz a prezentat planul pentru restartarea proiectului Timișoara 2023. Pașii pentru repornirea sectorului cultural

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/