Oportunitatea de a călători şi de a face în acelaşi timp şi bani prin programele de tip „work and travel” le surâde tot mai multor tineri, astfel că, în ultimii zece ani, peste 30.000 de studenţi români au plecat numai în Statele Unite pe perioada vacanţei de vară. Anul acesta, printre cei care îşi fac bagajele pentru marea experienţă se numără şi câţiva reşiţeni.
Un număr de 20 de studenţi de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi-au depus cererile de înscriere pentru programul „Work and travel”. După achitarea taxelor, tinerii îşi aleg job-ul pe care vor să-l presteze şi, în cazul celor care vor să treacă oceanul, aplică pentru viză. La finalul multor ore de birocraţie, teste de limbă engleză, cursuri de formare şi interviuri la ambasade, cei selectaţi decolează spre ceea ce mulţi numesc experienţa studenţiei.
Narcis Ţunea (foto stânga) este student în anul I la Economia Comerţului Turismului şi Serviciilor, drept pentru care şi-a ales ca destinaţie de vacanţă plătită una dintre cele mai ofertante ţări din punct de vedere turistic: Grecia. Va lucra cel mai probabil la un hotel, iar momentan aşteaptă să urmeze unul dintre cursurile online de pregătire în turism puse la dispoziţie de agenţia care îl va duce pe insulă. „Mi-am ales Grecia pentru că este mai aproape şi vreau să văd cât mai multe locuri din această ţară. După cele trei luni în care voi lucra, vor fi trei săptămâni ca să vizitez tot ce mi-am propus şi vreau neapărat să ajung şi la Muntele Athos”, spune Narcis.
Pentru întreaga aventură trebuie să scoată din buzunar 280 de euro. În Grecia îl aşteaptă însă o slujbă plătită cu minimum 400-500 de euro, iar cazarea şi masa sunt asigurate de angajator. Aşa că Narcis este optimist: cu siguranţă va reuşi să pună deoparte o sumă frumuşică.
Nu acelaşi lucru poate spune şi Mihail Nagurnea (foto dreapta), student al Facultăţii de Sport. Visul american îl va costa cam 2500 de dolari, bani pe care nimeni nu garantează că îi va recupera. „Am hotărât să plec ca să acumulez o experienţă de viaţă, să văd cum se trăieşte acolo, să cunosc oameni şi să-mi fac prieteni. Sigur că mă gândesc să strâng şi nişte bani, dar nu asta e cel mai important”, mărturiseşte Mihail. Bagajele pentru Ocean City şi le va face în iunie, imediat după încheierea sesiunii şi ar vrea să lucreze în domeniul hotelier sau ca ospătar.
Anual, peste 2000 de studenţi români aleg să-şi trăiască vacanţa de vară departe de casă, pe cont propriu. Din păcate, mulţi dintre aceştia nu se mai întorc la finalul şederii legale, riscând să fie arestaţi sau să nu mai primească niciodată viza pentru Statele Unite.