Există și minuni la ATI! „După o lună în care a fost intubată, pacienta a plecat acasă. Nimeni nu i-a dat nicio șansă”

ati (1)
untitled design set 970x90 px

Speranța este cea care dăinuie în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, acolo unde sunt internați bolnavi de Covid-19. Iar asta pentru că există situații în care, deși nu li se mai acordă nicio șansă, bolnavii se vindecă miraculos.

Este și cazul unei paciente care, după două luni în care a fost intubată, și-a revenit chiar dacă șansele erau extrem de mici. Cazul a fost povestit de Ciprian Gîndac, doctorul care a intrat la primul pacient diagnosticat cu Covid-19 și internat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Medic primar ATI, Ciprian Gîndac continuă să se implice în lupta cu perfidul virus și face gărzi în zona roșie a celui mai mare spital din vestul țării, dar și la Spitalul de Boli Infecțioase.

„Sunt cazurile care ne încarcă pozitiv, sunt cazurile fericite, din păcate din această pandemie am învățat cât de ușor se moare. Învăț deja care pacienți au șanse mici să supraviețuiască și cu toate acestea au fost excepții. Avem pacienți care au fost intubați pe o perioadă lungă de timp. Am avut pacienți cărora nu le-am dat nicio șansă. am avut o pacientă care după două luni de intubat, la un moment dat, ca printr-o minune au început să se îmbunătățească parametrii respiratori. Pacienta a fost mai bine, am trezit-o. Este o desprindere de ventilator extrem de dificilă. Alta decât la gripă sau alte boli. Ne-a trebuit încă o lună ca să îi redăm vocea, respirația naturală și să meargă acasă la familie. O aștepta acasă o fiică și un soț. A venit și ne-a felicitat, ne-a mulțumit, deși pacienta de abia mergea. Pacientul Covid-19, când pleacă din spital, suferă după boală. Este un altfel de om. Este obosit, are o altfel de respirație și există consecințe pe organism chiar și când ai avut o formă ușoară. Aceste consecințe nu sunt la fel de puternice după vaccin”, a spus medicul Ciprian Gîndac.

Există și situații în care pacienți tineri ajung să fie intubați.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Am avut un pacient de 23 de ani care a scăpat. Fac gărzi și la Spitalul <<Victor Babeș>> și am avut o pacientă care după o lună în care a fost intubată a plecat acasă. Nimeni nu i-a dat nicio șansă. Totuși a avut putere, a luptat și acum este acasă cu familia ei. Din păcate sunt puține aceste cazuri. Pacientul care ajunge să fie intubat are o șansă foarte mică să supraviețuiască din păcate”, a mai spus Ciprian Gîndac.

Potrivit datelor transmise în 13 decembrie, peste 4.000 de pacienți sunt internați în spitalele Covid-19 din țară, iar dintre aceștia aproape 700 sunt la ATI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/