Executorul judecătoresc Brad a scos la vânzare bijuteriile arhitectonice din Băile Herculane. La preț de chilipir, cu plata în rate!

Procurorii DIICOT se află încă pe traseele infracționale atât de încurcate pe care, timp de mai bine de două decenii, „băieții deștepți” și-au făcut de cap cu „perla turismului” din Banat!

Executorul judecătoresc timișorean e cercetat de DIICOT după ce a demarat executarea silită pentru sechestrarea a aproximativ 20 de imobile situate pe raza orașului Băile Herculane, majoritatea însușite de la SC Hercules SA. Procurorii spun că, deși extrasul CF al ordonanței de sechestru era suficient chiar și pentru un amator să înțeleagă caracterul ilicit al operațiunii, executorul Gheorghe Brad și Alexandru Gavrilescu, un controversat om de afaceri, ar fi continuat, cu rea-credință, procedura de executare silită. Singurul scop fiind acela de a dobândi imobilele respective, deși știau foarte bine că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni!

Probleme sunt și cu prețurile la care aceste clădiri au fost scoase la vânzare. Lui Gheorghe Brad i se impută că a validat pentru vânzare sume net inferioare valorii stabilite de DIICOT prin ordonanța de sechestru. Și anume, 30.000.000 de lei! Vânzarea la licitație a imobilelor a avut loc în iunie 2017, prețurile de plecare fiind cele stabilite de Brad. Astfel, cota de ½ din Stația de pompe Neptun a fost vândută pentru numai 26.000 de euro. Cumpărător, firma lui Alexandru Gavrilescu! Cu 84.100 euro a fost adjudecată și cota de ½ din terenul de aproape 3 hectare aferent Băii Neptun. Cumpărător, aceeași firmă a lui Gavrilescu! Bazinul de apă Neptun s-a vândut și el după aceeași rețetă. Preț: 23.800 euro, pentru cota de 1/2. Și jumătate din Baia termală Hebe a ajuns în posesia firmei lui Gavrilescu, pentru un preț de 80.000 de euro. Aceeași cotă, de data asta din Complexul Apollo, a fost achiziționată de Alexandru Gavrilescu cu 130.000 de euro.

Imediat după această tranzacție apare o mare problemă. În special pentru executorul judecătoresc Gheorghe Brad! Firma lui Gavrilescu, unic participant la aceste licitații, adjudecase deja bunuri în valoare de peste 340.000 de euro, depășindu-se astfel valoarea creanței deținute și pentru a cărei recuperare au fost făcute toate aceste proceduri. „Un executor judecătoresc de bună-credință trebuia să constate acest lucru și să finalizeze dosarul execuțional față de acest creditor”, subliniază organele de cercetare penală. Însă, ținând cont de scopul lui Gavrilescu, executorul Brad a continuat executarea silită!

Gavrilescu a preferat să cumpere tot cote de ½ din mai multe imobile, de aici fiind ușor de dedus și care îi erau intențiile. Pentru jumătate din Pavilionul 4, Gavrilescu a plătit 222,146 euro, iar pentru Cazinoul din Herculane, cu terenul de 4000 mp, 407.282 euro. Cu 222.146 euro a fost adjudecată cota de ½ din Hotelul Ferdinand. Jumătate dintr-un apartament a fost adjudecată cu 1850 de euro! Un preț ceva mai mare s-a stabilit pentru Sanatoriul militar: 222.000 de euro! Tot firma lui Gavrilescu a mai luat și două terenuri, tot în cotă de ½, pentru care a fost stabilită o sumă totală de aproximativ 20.000 de euro.

Concluziile procurorilor?! „Alexandru Gavrilescu, prin SC AXXA Travel Concept SRL, l-a executat pe Valeriu Verbițchi, în dosarul execuțional, de bunuri în valoare de aproximativ 1.440.000 euro, cu mult peste valoarea creanțelor deținute”. Și ca și cum nu ar fi fost suficient, executorul judecătoresc a permis, evident cu încălcarea dispozițiilor legale, plata în rate a prețului de adjudecare. 40 de rate trimestriale pentru fiecare imobil! Adică, rate pe 10 ani!