Orașul Bocșa a ramas de ieri fara viceprimar, după ce Constantin Borozan a fost executat de marea majoritate a colegilor de plen! Totul, ca urmare a conflictului deschis pe care îl are de ceva vreme cu primarul Eugen Cismăneanțu, cel care a demonstrat și cu această ocazie că dirijează întreg Consiliul Local după cum dorește!
Cismăneanțu a făcut o adevărată demonstrație de forță, jucându-se efectiv cu toți ceilalți aleși locali, indiferent de culoarea politică. Sala Consiliului Local Bocșa s-a transformat aseară într-o scenă de teatru ieftin. Aproape toți consilierii au falsat într-o piesă al cărei final era cunoscut de câteva zile. Inclusiv de publicul numeros care a asistat cu satisfacție la blat. După un adevărat război purtat pe Facebook între primarul Cismăneanțu și vicele Borozan, aproape întreg Consiliul Local Bocșa a ajuns la concluzia că acesta din urmă trebuie înlocuit. Ba, mai mult, unul dintre consilieri, Augustin Lechințan, a intrat în greva foamei din cauza faptului că viceprimarul Borozan nu ar fi fost în stare să-i rezolve problemele. A renunțat însă la forma de protest imediat ce Borozan a fost eliberat din funcție!
Să fie evacuat primarul!
Până să se ajungă la vot, în sală a fost un adevărat circ. Borozan a ținut neapărat să li se adreseze celor care erau pregătiți să-l destituie: „Sunt foarte emoționat și aș începe cu un jurământ. Jur că nu am făcut niciun denunț împotriva familiei Cismăneanțu până în luna februarie!” Auzind rostit numele familiei sale, primarul a intervenit: „Nu discutăm subiectul familia Cismăneanțu în Consiliul Local, vă rog să discutați doar asupra proiectului de hotărâre!” „Am dreptul la apărare, a replicat Borozan, am dreptul la opinie în Consiliul Local, pentru că eu sunt membru al Consiliului Local, domnul primar este invitat! Și vă rog frumos, dacă mă mai întrerupe o dată, cer evacuarea! Domnul primar, dacă are cu mine ceva, trebuia să inițieze proiectul de hotărâre. Eu discut cu domnii consilieri care sunt inițiatorii acestui proiect. Am dat și în scris că vreau să iau cuvântul, dacă nu, puneți-mă la zid ca pe Mata Hari și împușcați-mă și cu asta gata!”
Borozan a cerut la un moment dat ca primarul Cismăneanțu să fie evacuat, lucru care însă nu s-a întâmplat și nici nu a fost necesar. Independentul Petru Prorocu a taxat imediat debarcarea viceprimarului: „Începând din iunie 2012, forța politică conducătoare în orașul Bocșa a devenit PD, acum rebotezat. Au venit împreună, toți, inclusiv domnul primar și domnul viceprimar, ca o structură indestructibilă, dar uite că a început cu Lighezan, a continuat cu Mihai Vișan și acum cu Borozan. Este problema internă a Partidului Democrat. Eu, cu colegul meu independent, Nelu Marișescu, nu participăm la acest vot!” Singurul social-democrat rămas în Consiliul Local Bocșa a adoptat aceeași atitudine: „Ca reprezentantă PSD, consider că este inoportună schimbarea viceprimarului cu două luni înainte de alegeri, motiv pentru care mă abțin”.
Augustin Lechințan a fost în schimb foarte vehement: „Cel mai nemulțumit ar trebui să fiu eu, pentru că l-am susținut pe domnul Borozan să fie viceprimar și am ajuns un neica nimeni! Peste tot, în urma lucrărilor, a rămas numai moloz, mizerii (…) Datoria viceprimarului era să iasă pe străzi să vadă cum se fac lucrările. Eu am tot sesizat, nimeni nu a venit să vadă (…) Sunt semnatarul acelui document pe care îl susțin!” Lechințan se referea la proiectul de hotărâre privind schimbarea vicelui, semnat de alți 11 aleși locali. Ce a condus la acest demers?! O plângere penală pe numele lui Cismănanțu! Plângere semnată cu numele de Constantin Borozan, pe care însă acesta nu și-o asumă, nu o recunoaște și o pune în sarcina celor care ar fi urmărit dezbinarea la vârful primăriei și în PNL.
Cu capetele plecate, consilierii locali au trecut la vot. Din cei 16 consilieri locali, 11 au votat pentru schimbarea viceprimarului Borozan. Un vot a fost anulat, iar patru dintre aleșii locali au refuzat să își exercite dreptul la vot. În aceste condiții, Borozan și-a pierdut statutul de viceprimar, urmând să îndeplinească de acum încolo doar calitatea de consilier local. Asta, dacă nu cumva îi va fi admisă acțiunea pe care a anunțat că o va face în instanță, în contencios administrativ!
În ciuda faptului că independentul Prorocu le-a propus colegilor de plen să nu fie ales un alt viceprimar pentru puținul timp rămas până la alegerile locale, s-a trecut la vot. Au fost făcute două propuneri. Prima, Marian Bocșan, propunere venită atât din tabăra liberalilor, cât și a social-democraților! A doua, Augustin Lechințan! Toată lumea știa că Bocșan va fi noul viceprimar al Bocșei! Numai că Eugen Cismăneanțu a devenit un redutabil om politic și l-a lăsat cu ochii în soare pe cel care se visează primar printr-o lovitură magistrală. Bocșan a fost convins să voteze pentru schimbarea lui Borozan, fiindu-i promis scaunul acestuia, numai că, la numărarea voturilor, mare surpriză! Șapte voturi au fost anulate, trei pentru el și cinci pentru Lechințan. Insuficient pentru oricare dintre ei, astfel că scaunul de viceprimar al Bocșei rămâne, cel puțin deocamdată, vacant!