Cei doi directori ai grupului de firme desprinse din Uzina Constructoare de Mașini Reșița au cerut în zadar să fie puși în libertate de magistrații Tribunalului Timiș. Solicitările lor au fost respinse de judecători, în timp ce procurorii DNA vin cu dovezi solide în instanță că uzina a fost grav afectată.
Cei care gestionează acum UCMR sunt hotărâți să recupereze pe latură civilă prejudiciul pe care cei doi foști directori ai societății l-au provocat în perioada în care se aflau la conducere. Potrivit unor surse oficiale din cadrul societății, momentan se așteaptă ca instanța să ia o decizie în ce le privește vinovăția, după care se va da startul demersurilor legale și necesare pentru recuperarea imobilelor, care au fost înstrăinate, dar nu numai. De altfel, intenția acestora a fost foarte clară încă de la momentul descinderilor, atunci când Remus Borza a stat de vorbă cu reporterii Express de Banat.
Prejudiciul creat, atât cât a putut fi el cuantificat, depăşeşte zece milioane de euro. Consecinţele sunt însă mult mai grave, deoarece uzina reşiţeană a ajuns în insolvenţă şi sute de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.
CITEȘTE ȘI: Ce spun cei care au asistat la devalizarea UCMR!
A părăsit barca penală
Până una alta, unii dintre directorii societăților din aripa Chebuțiu-Preda au spus ,,pas” salariului plătit de grup și au abandonat barca, reorientându-se spre alte firme din mediul privat. Este și cazul lui Marius Mihăilă, cel care a coordonat ani buni producția de biciclete a fabricii din Mociur.
,,Faptul că nu mai reprezint compania NextCity SA (fostă VeloCity SRL) din cea mai înaltă poziție, începând cu oct. 2013, nu ar trebui să reprezinte un regres al performanțelor organizației sau o amenințare privind stabilitatea locurilor de muncă pentru cei aproximativ 350 de angajați, în ciuda evenimentelor prin care trec acum reprezentanții și acționarii majoritari ai societății. Eu reprezint deja trecutul acestei construcții de business, și dacă am făcut bine sau rău ceea ce am realizat în 5 ani de dedicare pentru fundamentarea unei companii trainice la Reșița, nu pot să spună decât angajații companiei, muncitorii, dar și autoritățile locale. (…) Pe de altă parte, nu pot să nu remarc îngrijorarea comunității legată de prăbușirea iminentă a grupului de companii căruia și NextCity îi aparține și nu-mi rămâne decât să sper că valorile și politicile companiei, dezvoltate pe principii de performanță, simple, dar sănătoase, vor fi păstrate și cultivate de către actuala conducere”, a declarat Marius Mihăilă în exclusivitate pentru www.expressdebanat.ro.
Acesta a subliniat că nu dorește să facă alte declarații de presă legate de motivele și condițiile în care a fost nevoit să părăsească compania.
Acuze în lanț pentru cei doi Adrian
Potrivit DNA, infracţiunile reţinute în sarcina lui Chebuţiu şi Preda sunt: evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, spălare de bani, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni de corupție, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.
Reamintim că cei doi directori au fost ,,săltați” de procurorii DNA pe data de 18 decembrie, iar în prezent se află după gratii.