EXCLUSIV. Turcii de la Eti Bakir, interziși la ordin politic în minele de cupru de la Moldova Nouă?!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Reluarea activității miniere în orașul de la malul Dunării e în continuare amânată de omul instalat de Florin Cîțu la șefia Agenției Naționale pentru Resurse Minerale!

Preluarea întreprinderii miniere de la Moldova Nouă de către colosul Eti Bakir din Istanbul a reaprins speranța de mai bine într-un oraș care încă resimte plecarea americanilor de la Delphi. Pentru mulți s-a stins însă repede, deoarece, după anunțarea preluării Moldomin SA de către compania turcească nu s-a mișcat mare lucru. Totul a intrat în stand-by din cauza Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care dă o interpretare mai mult decât dubioasă unor lucruri care, cel puțin la prima vedere, sunt cât se poate de clare. Detaliem în cele ce urmează.

Aflată în procedura Falimentului, Moldomin SA, în urma unei licitații de valorificare a bunurilor acesteia, a încheiat cu Mineco AG, la data de 7 octombrie 2011, un antecontract prin care promitea transferul bunurilor din perimetrul de exploatare de la Moldova Nouă, împreună cu licența de exploatare nr. 2781/2001, către filiala Mineco AG din România, Mineco Cupru Mineral SRL. Evident, în schimbul unei sume de bani! Agenția Națională de Resurse Minerale a aprobat, în ianuarie 2012, transferul licenței de exploatare către Mineco Cupru Mineral. Numai că transferul nu a mai avut loc și asta pentru că antecontractul a fost reziliat, Mineco nu a mai plătit niciun leu către Moldomin, iar lichidatorul acesteia a notificat ANRM, în martie 2015, că nu s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare. Prin urmare, nici licența de exploatare nu a fost transferată!

Lichidatorul Moldomin SA a reluat procedura de valorificare a bunurilor companiei, iar în septembrie 2019 Adunarea Creditorilor a aprobat un nou regulament de valorificare. Cumpărătorul a apărut ceva mai târziu. Eti Bakir AS din Turcia, prin Cuprumold Mining SA! Doar că, ANRM contestă în instanță tranzacția, pe motiv că toate actele semnate de cele două societăți sunt lovite de nulitate absolută. Motivează în acest sens că Moldomin nu mai deținea licența de exploatare la data hotărârii Adunării Creditorilor, dar că ar fi ascuns acest fapt cu rea-credință. În consecință, ANRM a cerut anularea hotărârii creditorilor de a valorifica bunurile companiei și a cerut Tribunalului Caraș-Severin să constate nulitatea regulamentului de valorificare, a procesului-verbal de adjudecare, a antecontractului și contractului de vânzare-cumpărare. Totodată a solicitat constatarea inexistenței dreptului de transfer a licenței de concesiune!

ANRM susține că, la 4.01.2010, Moldomin avea calitatea de titular al Licenței de concesiune nr.2781/2001 a activității de exploatare a minereului cuprifer din perimetrul Moldova Nouă – Cariera Banatite pe o perioadă de 20 de ani, dar și că, la 21.10.2011, Mineco Cupru Mineral și Moldomin au solicitat Agenției aprobarea transferului drepturilor și obligațiilor asumate prin licența respectivă. Ca atare, susține ANRM, Moldomin a renunțat la calitatea de titular al licenței în favoarea Mineco, societate care, din 2018, figurează ca radiată, astfel că Moldomin nu ar mai avea ce licență să transfere în prezent turcilor de la Eti Bakir. Reprezentanții ANRM vorbesc despre rea-credință, despre ascunderea unor lucruri și despre încălcarea legii: „Ținând cont de faptul că în urma emiterii Ordinului ANRM Nr. 7/25.01.2012 se renunța la drepturile și obligațiile aferente licenței, dar și de radierea societății Mineco Cupru Mineral SRL, care preluase aceste drepturi și obligații prin transfer, se ajunge la situația că Moldomin SA nu mai avea ce să transmită prin adjudecare. (…) Moldomin promite, fără nicio bază legală și fără să mai dețină licența, că va transfera drepturi și obligații pe care nu le mai deține. (…) Practic, în 2021 s-a reluat cu ETI Bakir AS procedura de valorificare a bunurilor ce au fost deja înstrăinate, inclusiv a drepturilor și obligațiilor asumate prin licență, transferate anterior, în 2012.”.

promovare banner maxagro Muzeul TM

ANRM mai invocă lipsa unei autorizații de mediu valabile, a documentelor din care să reiasă obligațiile de mediu, dar și faptul că, societatea Cuprumold SA nu este specializată pentru executarea de activități miniere și nici atestată de ANRM în acest sens. ANRM a subliniat în fața instanței că este unica autoritate în domeniul minier și că reprezintă interesele Statului Român, ori în cazul acestei tranzacții se încalcă Legea minelor.

Moldomin SA, prin lichidatorul judiciar, arată însă că, în 2019, cu votul unei majorități covârșitoare, 97,26 la sută, creditorii companiei au aprobat vânzarea bunurilor acesteia, lucru care s-a întâmplat anul acesta, printr-un contract încheiat în mod legal și care nu poate fi desființat, așa cum cere ANRM. Lichidatorul judiciar atrage atenția că Ministerul Economiei a dat acordul scris pentru transferul drepturilor dobândite și obligațiilor asumate de către Moldomin prin licența de exploatare către Cuprumold Mining SA. Și asta pentru că Moldomin deține în continuare licența, transferul cerut în 2012 către Mineco AG nemaiavând loc din cauza eșuării negocierilor dintre cele două companii. Ca atare, acel ordin privind transferul licenței către Mineco nu a produs efecte juridice. „Întrucât acest transfer nu a survenit și nici nu mai poate surveni, Ordinul Nr. 7/2012 a devenit caduc. (…) Moldomin SA este titularul licenței de exploatare, licență ce este activă și are durata de valabilitate până în 14.05.2022.”, precizează lichidatorul.

Tribunalul Caraș-Severin a admis mai multe dintre excepțiile invocate de Moldomin, de compania turcă Eti Bakir, de Consiliul Local Moldova Nouă și Nadine Serv, doi dintre creditorii companiei de la malul Dunării, și a respins cererea ANRM. Potrivit soluției date, turcii de la Eti Bakir se pot apuca de exploatat cuprul de la Moldova Nouă. Agenția condusă de Daniel Grigoroiu-Norocel, instalat în funcție în aprilie 2021, de premierul Florin Cîțu, a atacat însă soluția Tribunalului Caraș-Severin, astfel că dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Timișoara. În Moldova Nouă s-a urmărit cu mai mare atenție decât acest proces Congresul PNL, deoarece de rezultatul acestuia, s-a tot vorbit în culisele scenei politice, a depins și redeschiderea activității miniere de la malul Dunării. La fel de importantă ar fi și configurația noului guvern, fiind ușor de anticipat că și Curtea de Apel va valida prin soluția ce o va pronunța preluarea Moldomin de către compania turcească, evident, cu tot cu licența de exploatare.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/