Trimis în judecată, Borduz e lăsat singur la greu

Primarul comunei Fîrliug vine în 18 ianuarie în faţa magistraţilor de la Judecătoria Reşiţa fiind acuzat de către procurorii anticorupţie de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, deturnare de fonduri, ambele în formă continuată, şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ioan Borduz a fost trimis în judecată alături de Sorin Udroiu, administrator al SC Banatica Group SRL, firmă care a executat unele lucrări la piaţa din Dezeşti şi cunoscută pentru frecvenţa cu care îi sunt atribuite lucrări de către administraţia judeţeană. Mai răspund în faţa legii penale, Cristian Crişan, director tehnic al aceleeaşi firme, şi patru administratori de societăţi comerciale care au încheiat contracte fictive pentru a ascunde astfel schimbarea destinaţiei a aproximativ 300.000 de lei.

Chemaţi la sediul DNA pentru a fi audiaţi, toţi inculpaţii au negat iniaţial că ar fi implicaţi în vreun fel în deturnarea de fonduri europene. Când au aflat însă că s-a început urmărirea penală, lucrurile s-au schimbat. Procurorii au reţinut că Ioan Borduz a avut o atitudine nesinceră, în timp ce ceilalţi au povestit totul cu lux de amănunt. În materialul de urmărire penală se arată că, iniţial, Sorin Udroiu nu a recunoscut nimic, dar apoi a “prezentat chiar şi implicarea în aceste manopere frauduloase a lui Ioan Borduz”. Cristian Crişan, director tehnic la SC Banatica, a recunoscut la rândul său cum au fost falsificate contractele respective.

Primarul din Fîrliug continuă însă să-şi susţină nevinovăţia. “Sunt acuzat împreună cu una dintre firmele care a câştigat licitaţia că aş fi făcut o piaţă acoperită fără proiect. Nimic mai fals, întrucât, dacă bine ar fi citit cei care m-au chemat la DNA, în contract, la articolul 9.2 scrie foarte clar că directorul de proiect, în speţă subsemnatul, are dreptul să decidă asupra a 15 la sută din banii alocaţi pentru proiect, cu condiţia să nu se schimbe linia bugetară şi să fac în prealabil o notificare, lucru care s-a făcut”, a declarat Borduz.

Rămâi pe Express de Banat pentru alte dezvăluiri incendiare despre acest caz!