EXCLUSIV. ,,Toate investițiile care se fac în anul 2015 sunt din banii bocșenilor!”

Minusurile proiectului de apă-canal sau achizițiile făcute de Primăria Bocșa de la începutul acestui an au fost prezentate de edilul-șef al orașului Bocșa într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Express de Banat.

Domnule primar, cea mai importantă veste din această primăvară este achiziția Complexului Velicsek, în contextul unui an de criză. Ce a motivat luarea acestei decizii?

Atunci când am candidat la Primăria Bocșa, în campania electorală, am spus că trebuie să ajungem în situația în care să ieșim din zona unui buget de consum. Nu există primărie fără investiții, nu putem accepta așa ceva! Sigur că este un an de criză, dar am luat decizia să tăiem cât mai mult din cheltuieli, pentru a ne rămâne bani pentru a face ceva pentru locuitori. Pe lângă proiectele private, administrația publică trebuie să genereze investiții, astfel că nu se mai poate trăi dintr-un buget de consum. Ne bucurăm că putem reabilita în totalitate istoricul complex din bugetul local.

Cum vedeți dvs. evoluția pe scena politică a Partidului Național Liberal, al cărui membru sunteți, în această primăvară?  

Cred că PNL ar trebui să fie mult mai incisiv! Nu ar fi o soluție pentru noi doar să urmărim intrarea la Guvernare, pentru că nu acesta este cel mai important lucru pentru România acum. Ideea este ce schimbăm și ce punem în loc. Părerea mea e că cei din clasa politică vor trebui să își schimbe optica și viziunea asupra cetățeanului. Cetățeanul din ziua de astăzi este mult mai informat, are mult mai multe așteptări de la noi, oamenii politici. Din acest motiv, cred că de acum înainte nu mai merge doar cu promisiuni de drumuri, parcuri sau alte investiții, iar la finele mandatului să explici că n-ai putut. Sunt de acord că pot exista și proiecte pe care nu le poți realiza într-un mandat, dar ponderea lor nu trebuie să fie extrem de mare. De aceea, cred că PNL se află într-un moment crucial, zero, al politicii românești, mai ales după 16 noiembrie, când s-a înțeles că până la urmă cel care ne dă direcția este cetățeanul. Așa va trebui să privim politica de acum înainte. Va trebui să gândim mai mult în interesul cetățeanului!

Rămânem la capitolul ,,politică”, dar pe plan local, aici unde se vehiculează ideea că ar exista presiuni politice pentru numirea unui administrator patrimonial impus de Inspectoratul Școlar Județean la Școala Specială ,,Christiana”. Cum comentați acest subiect?

Am fost informat de această problemă. Spre surprinderea mea, presiunea care se creează asupra instituției respective vine din partea unei alte instituții care ar trebui să fie apolitică. Acea instituție care acum pune presiuni pe unitatea de învățământ din Bocșa ar trebui să fie apolitică. Sunt dezamăgit, pentru că se pune mai mult accent pe directivele date de partid, pe ordinele care s-au primit de la partid decât pe interesul copiilor. Știți foarte bine că acolo avem copii cu nevoi speciale, avem nevoie de oameni care să îi înțeleagă pe copii, nu cred că politicul ar trebui să ajungă în unitățile de învățământ. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Încă refuz să cred că Inspectoratul Școlar ar putea pune presiuni asupra unui director. Am o altă părere despre inspectorul general, pe care am avut ocazia să îl cunosc. Nu cred că este adevărat sau, dacă ar fi așa, cred că domnul inspector general ar trebui să revină asupra deciziei dânsului pentru că știu că este un om de o factură înaltă.

Cum decurg lucrările de apă-canal, pentru că știm că în orașul Bocșa au existat probleme mai ales în cartierul Măgura?

Este un proiect foarte mare, care are aproximativ 48 de kilometri de rețea de canal. Avem șantiere deschise în tot orașul. Este un proiect care va genera în perioada următoare foarte multe lucruri. După cum bine știți, periodic, noi la primărie avem întâlniri cu constructorul, proiectantul, reprezentanții Aquacaraș. Sunt foarte multe probleme pe care parțial am reușit să le rezolvăm. Știți că au fost cetățeni revoltați, pe bună dreptate, că nu se puteau racorda la rețeaua de canalizare. Mare parte din aceste cazuri au fost rezolvate. S-au găsit soluții tehnice, dar vă pot spune că în continuare avem foarte multe probleme vizavi de implementarea acestui proiect, de modul în care se lucrează, de modul în care înțelegem să deranjăm cetățeanul. Știm că sunt șantiere deschise unde trebuie să se lucreze, întrucât termenele sunt foarte strânse, dar asta nu înseamnă că trebuie să mutăm oamenii din oraș să lăsăm Bocșa la dispoziția unui constructor. Asta pe de o parte, pe de altă parte, dacă suntem în întârzieri foarte mari, nu cred că acestea au fost generate sau influențate de Primăria Bocșa. Nu aș vrea ca cei care imlementează acest proiect să arunce pisica de la unii la alții. Problema trebuie privită așa cum este, trebuie găsite soluții urgente și discrete, care să nu îi supere pe locuitori. Menirea și scopul pentru care Bocșa are un primar este de a încerca să diminueze aceste probleme la maximum și, într-un final, să eficientizeze și să asigure racordarea la aceste utilități, absolut necesare în secolul XXI, a tuturor cetățenilor. Este o investiție pe care o face Consiliul Județean pentru locuitorii celor 8 orașe și atunci trebuie să găsim soluții pentru fiecare problemă în parte. Sper că vom găsi soluții și în problemele pentru care noi am notificat Aquacaraș, constructorul și proiectantul și așteptăm încă soluțiile tehnice pentru că nu ne-am dori să ajungem în situația de a apela la alte autorități.

Ce măsuri ați luat pentru haosul lăsat în urmă de constructor?

Am avertizat și am amendat firma pentru modul în care a înțeles să implementeze proiectul pe Strada Lugojului și pe Strada Măgura. Această sancțiune este cât se poate de clară și încearcă să tragă un semnal de alarmă atât constructorului, cât și proiectanților și diriginților de șantier că Primăria Bocșa nu vrea să trateze superficial proiectul doar pentru că sunt întârzieri în derularea lui. Deci, părerea mea este că trebuie găsite soluții urgent, iar constructorul să suplimenteze efectivele cu care lucrează în oraș. Înțeleg că sunt devieri de la soluția adoptată și autorizată de noi, dar Primăria Bocșa are pretenția, pe bună dreptate, să fie informată cu privire la toate modificările care se aduc la proiect, chiar dacă există clauze de confidenţialitate pe partea tehnico-economică. Sunt de acord! Nu ne interesează sumele și ceea ce nu ține de Bocșa, dar orașul are un serviciu urbanistic, are o primărie, care trebuie să urmărească aceste lucrări și o vom face zilnic. Nu suntem dispuși să închidem niciun ochi. Valoarea amenzii aplicate se ridică la 10.000 de lei.

Se lucrează intens la amenajarea parcurilor din oraș. În ce stadiu sunt lucrările?

Parcul de la intrarea în Bocșa, de la Podul Mare, este aproape finalizat, dar mai avem de făcut mici retușuri. Vom planta gazonul în perioada imediat următoare. Este o investiție prin care am reușit să punem în valoare acel spațiu care de ani de zile a fost așa cum îl știm toți, dar pe care acum putem să îl punem la dispoziția copiilor și a locuitorilor din zonă. Este o lucrare mică, dar frumoasă. Vom mai gândi asemenea proiecte pentru Bocșa. Se lucrează în paralel și la parcul din MFA, iar imediat în perioada următoare vom începe lucrările pentru reabilitarea zonei din spatele Casei de Cultură. Avem în vizor mai multe proiecte despre care vom vorbi în viitorul apropiat, dar aș vrea să fac o precizare și să subliniez faptul că tot ceea ce Primăria Bocșa realizează ca investiții în momentul de față sunt investiții din bugetul local, adică din banii bocșenilor. Sperăm ca în prima parte a anului să finalizăm și documentația pentru Muzeul ,,Constantin Gruescu”.

Comments

  1. Florin says:

    Felicitari domnului primar pentru investitiile majore facute in oras. Bocsa de Maine capata contur si speram ca si constructorii sa fie seriosi si profesionisti!E normal ca atunci cand faci lucrari ce afecteaza drumul public, dupa executarea lor sa procedezi si la refacerea lui!Consider ca investitiile in reteaua de apa si canalizare sunt extrem de importante si necesare pentru fiecare familie din Bocsa!Asteptam cu nerabdare ca si celelalte proiecte de dezvoltare ale primarului sa fie puse in aplicare.Pacat insa ca aceste investitii nu au sustinere guvernamentala, e vorba de un oras de 17.000 de oameni!!!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/