EXCLUSIV: Sentinţă în dosarul hackerilor din Caransebeş (UPDATE)

Mai mulţi tineri aşteaptă astăzi cu sufletul la gură sentinţa Tribunalului Caraş-Severin într-un dosar în care sunt acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup în vederea săvârşirii de fraude informatice.

UPDATE, ora 14.50

Instanța a amânat pronunțarea în dosarul hackerilor pentru data de 11 iulie deoarece unii avocați au depus în ultima clipă concluzii scrise în apărarea inculpaților.

Timp de trei ani, Flavius Blăgăilă, Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Petru Cristescu, Ion Ciufu, Alexandru Mihai, Ştefan Stoica, Dragoş Pintilie, Liviu Coşe şi Elvira Iliyeş s-au perindat pe holurile instanţei cărăşene după ce procurorii DIICOT au destructurat gruparea din care aceştia făceau parte. Este vorba despre o grupare specializată în falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu ajutorul acestora, grupare ce avea ramificaţii în ţară, dar şi în străinătate.

Creierul, Flavius Blăgăilă, şi prietenul acestuia, Dorel Cosma, au început prin a încărca în mod fraudulor cu credit cartele telefonice de tip “Pre Payd” ale unor persoane din Italia. Alţi doi tineri, care locuiau în Italia, făceau rost de clienţi, astfel că, “afacerea” mergea destul de bine. Lucrurile au devenit însă mult mai serioase când Blăgăilă, zis Liuben, s-a cunoscut pe Internet cu Ion Ciufu. “Au ajuns la concluzia că, împreună, folosindu-şi fiecare cunoştinţele tehnice, pot crea pagini false ale unor site-uri, aparţinând unor instituţii bancare din Italia şi prin intermediul acestor pagini pot obţine date confidenţiale ale unor clienţi în baza cărora se pot vira ilegal sume de bani în contul altor persoane”, se reţine în rechizitoriu.

Procurorii de la Crimă Organizată au adunat probe potrivit cărora, începând cu anul 2007, Ciufu a creat bagini false ale mai multor bănci italiene. Blăgăilă, creierul de la tastatură. se ocupa doar de efectuarea tranzacţiilor frauduloase, în timp ce Cosma, Andraş, Cristescu şi Mihai căutau cetăţeni români, rezidenţi în Italia, dispuşi să-şi facă la diferite unităţi bancare carduri care să fie alimentate fraudulos. Coşe lucra din Italia, la fel ca şi Rădulescu şi Stoica. Aceştia deschideau în Italia conturi cu acte false şi trimiteau jumătate din valoarea transferurilor ilicite membrilor din ţară ai grupării. “Blăgăilă trimitea mailuri la clienţii băncii, pe care îi identifica efectuând verificări aleatorii prin diverse programe. Printr-un email solicita, în mod fraudulos, în numele băncii, accesarea paginii oficiale a băncii şi, de fapt, aceştia ajungeau printr-o legptură falsă la pagina creată de inculpate, unde se afla un formular pentru identificarea clienţilor”, mai arată procurorii. Astfel, Liuben primea în căsuta poştală toate datele clienţilor şi le lua banii din cont. Ajungeau în ţară prin Western Union şi ridicaţi de la ghişeu de diverşi prieteni ai inculpaţilor.

Tinerii făceau bani frumoşi din astfel de fraude. Din verificările făcute la serviciul de transfer bancar rezultă că membrii grupării au ridicat în total aproape 345.000 de euro. “Este de subliniat că suma de 343.179,69 euro reprezintă doar cota parte ce revenea membrilor grupului care acţionau în ţară”, se mai reţine în rechizitoriu. Prejudiciul total se ridică astfel la aproximativ 700.000 de euro.

 

“În opinia mea, având în vedere piesele dosarului, se pot acorda pedepse cu suspendare. S-au mai dat şi la alte instanţe astfel de pedepse, la Craiova, Piteşti sau Bucureşti, iar pentru infracţiunea de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat ar trebui, în opinia mea, să se dispună achitarea inculpaţilor, deoarece nu există elementele care definesc grupul infracţional. Aşteptăm cu interes sentinţa care se va da astăzi”, Cosmin Bolosin, avocat


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/