Cea mai mare pedeapsă, redusă la apel

Buzar Duşco şi Ioan Gligor au ucis cu sânge rece un bătrân din Apadia, din casa căruia au furat câteva costume de haine şi telefoane mobile. Înainte de asta, bătrânul fusese obligat să le satisfacă bolnavele pofte sexuale.

Iniţial, Buzar Duşco şi Ioan Gligor au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei. Instanţele superioare nu au fost de acord cu încadrarea juridică a faptelor şi au dispus rejudecarea cauzei, de data aceasta pentru omor deosebit de grav. Tribunalul Caraş-Severin a aplicat cele mai mari pedepse posibile, 25 de ani de închisoare, dar cei doi inculpaţi au făcut apel, considerându-se mult prea aspru pedepsiţi.

Curtea de Apel Timişoara a admis calea de atac şi, rejudecând, a micşorat pedeapsa de 25 ani închisoare aplicată inculpatului Gligor la pedeapsa de 18 ani de puşcărie. Buzar Duşco va sta însă după gratii timp de 25 de ani. Instanţa a obligat inculpaţii să plătească în solidar părţilor civile Adam Hausberger şi Denica Neuhold suma de 5.000 euro şi 20.000 lei daune civile materiale. Daunele morale acordate părţilor civile au fost majorate de la câte 5.000 euro pentru fiecare parte la câte 25.000 euro pentru fiecare parte civilă. Cei doi criminali mai au o singură cale de atac, recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.