EXCLUSIV: “Seniorul feudal”, ţepuit cu 800.000 de euro!

Fostul director de la APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, a pus la punct o schemă foarte simplă de fraudat fondurile europene acordate sub formă de subvenţii pentru întreţinerea de păşuni. “Seniorul feudal”, aşa cum îl numesc procurorii DNA, împărţea banii cu omul de afaceri lugojean, Tudor Jurj, şi primarii localităţilor care intrau în combinaţia gândită de Anculia.

 

Anculia, Jurj şi mai mult de zece primari din Caraş-Severin au băgat în buzunar bani frumoşi după ce au lucrat împreună la fraudarea subvenţiilor APIA, dar chiar şi aşa, aceştia se “ţepuiau”, se suspicionau reciproc şi chiar se temeau unul de celălalt. Valentin Ghiţă, primarul din Socol, îşi exprima în luna martie a acestui an îngrijorarea cu privire la un control efectuat de Poliţia Moldova Nouă. Acesta se temea ca nu cumva oamenii legii să descopere că a atribuit în mod direct trei contracte de întreţinere a păşunilor firmelor lui Jurj, niciuna dintre lucrări nefiind postată pe SEAP, aşa cum spune legea. Din acest motiv, Ghiţă nu a mai plătit firmelor lui Jurj nicio sumă de bani, rămânând doar cu avansul care era achitat deja. Anculia i-a propus atunci lui Ghiţă, pentru a-l linişti, să rezilieze contractele ce nu au fost achitate integral. În aceste condiţii însă, Jurj ar fi rămas cu toţi banii din avansurile plătite, în timp ce, în buzunarele lui Ghiţă n-ar mai fi ajuns niciun leu, deşi banii erau prevăzuţi pentru campania electorală.

Anculia i-a spus atunci lui Ghiţă că ar fi fost ţepuit de Jurj cu 800.000 de euro, dar că se teme să se certe cu acesta deoarece i-ar putea pune în pericol pe toţi. Fostul director APIA i-a propus lui Ghiţă să-l ţepuiască şi la rândul lor pe Jurj. “Păi bun, bun, dar să facem cu altă firmă. (…) Băgăm altă firmă, dă-l în p… mea! Unu care vine cu banii de acasă, înţelegi? Şi îi dăm înainte şi nu mai stăm după el”, a fost interceptat Anculia în biroul său în timp ce discuta cu Ghiţă.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte senzaţionale!