EXCLUSIV. Se conturează un câștigător detașat la Timișoara în 2024. Sociolog: „Dacă va fi viabil politic, va bate PNL, PSD, USR, UDMR, Partidul Republican din America”

robu in cabina de vot

Într-un interviu acordat expressdebanat.ro, sociologul Mirel Palada, cel care deține Institutul SocioPol, a explicat cum vede tabloul politic al momentului, în Timișoara, în perspectiva alegerilor locale din 2024. Mirel Palada are și câteva explicații pentru care dezvoltarea capitalei Banatului a părut, în ultimii ani, mai puțin accelerată decât în Oradea sau Cluj-Napoca. 

În septembrie 2022, SocioPol a publicat rezultatele unui sondaj realizat telefonic vara trecută, în Timișoara, cu privire la intențiile de vot pentru localele din 2024. Cercetarea l-a indicat pe Nicolae Robu favorit în opțiunile de vot, cu 28 de procente, urmat de Dominic Fritz – 13%; Gheorghe Ciuhandu – 1%; Sorin Grindeanu – 1%. Sondajul introduce apoi mai multe variante și tipuri de candidaturi. În toate cele 5 scenarii, Nicolae Robu ocupă prima poziție, cu un procent mai mare în cazul unei candidaturi susținută de PNL (55%), față de una independentă (47%).

„Desigur că cineva a comandat acest sondaj, dar nu sunt eu acela și nici vreo altă persoană fizică (ceea ce înseamnă că e o structură, nu?); eu am fost informat că se face, dar n-am cunoscut perioada exactă de desfășurare și nici alte detalii (eșantion etc). (…) Am avut o discuție cu dl Mirel Palada, liderul SOCIOPOL, prin care i-am cerut să mă asigure că rezultatele prezentate sunt reale, fără nici cea mai mică intervenție de cosmetizare, indiferent din partea cui.”, a scris Nicolae Robu, la acel moment, pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Legătura lui Robu cu sondajul care îl arată câștigător în 2024. De ce l-a căutat pe Palada?

„Spre deosebire de alți colegi sau unii colegi din breasla asta, care uneori riscă să dea și rezultate convenabile, nu adevărate, eu întotdeauna am dat rezultatele adevărate clientului și când i-a convenit, și când nu i-a convenit. Și ăsta e unul din motivele pentru care în zona politică sunt considerat a fi colțos și mai dificil în relația cu clientul, pentru că de multe ori clientul e ca omul care se duce la analize. Doctorul, dacă îi zice că are analizele proaste, clientul zice «du-te tu cu analizele tale, nu cred în ele!». La fel și cu sondajele. Iar în cazul de față este una din situațiile în care domnul Robu, măsurat drept candidat în diverse variante, și de la PNL, și de la alte partide, câștigă din orice poziție, în orice fel.”, a declarat sociologul Mirel Palada pentru expressdebanat.ro.

Există câteva explicații, detaliază liderul Institutului SocioPol:

„Timișorenii au aplicat vestita zicală românească: «mintea românului cea de pe urmă». Dacă inițial s-au supărat pe Robu și nu l-au mai ales în 2020, cum s-a întâmplat în Brașov cu Scripcaru, în mai multe locuri, și au avut românii niște standarde urbanistice și de administrație publică atât de ridicate încât nu le mai convenea nimic, a venit alternativa asta politică – în cazul de față USR -, a făcut varză tot ce s-a putut face, cum e și cazul Bucureștiului în Sectorul 1. Sectorul 1 era de departe mândria Bucureștiului, iar acum a ajuns o cloacă de gunoi și ți-e și rușine să mai zici că ești din Sectorul 1, de când cu Clotilde Armand. Toate aceste persoane sunt de la un anumit partid politic, de la USR. Și Fritz, și Coliban la Brașov, și Clotilde Armand; locuitorii orașelor mari au făcut un pariu riscant, s-au dus după această fentă populistă în care li s-a promis marea cu sarea și au ales niște persoane foarte puțin experimentate din punct de vedere al administrației publice. Și ăștia au dus orașul în cap. Timișoara, Brașovul, Sectorul 1, am înțeles că și la Bacău sunt probleme. Cred că singurul care a evitat chestia asta a fost USR-istul de la Alba-Iulia, care de fapt nu este un USR-ist, că este un PNL-ist deghizat care s-a mutat dintr-o parte în alta și care avea experiență de politici publice. Dar restul candidaților au venit cu un entuziasm puternic, specific vârstei tinere – că ăștia sunt USR-iștii: sunt un partid votat îndeosebi de tineri, tineri corporatiști care resping generațiile vechi; precum pionierii sau maoiștii pe vremuri au zis ștergem tot, belim tot și las că știm noi mai bine. N-au știut nimic.”

Având la bază rezultatele sondajului realizat vara trecută, Mirel Palada spune că Nicolae Robu va câștiga detașat Primăria Timișoara, indiferent de forma în care va candida – din partea PNL sau independent. Întrebat dacă acest tablou se poate schimba radical în următorii doi ani, până la alegerile locale, Mirel Palada a răspuns afirmativ.

„Acum au ajuns timișorenii să plângă după Robu. Și să-l voteze cu 3 mâini, cu 5 mâini. Nu cu o mână. Deci Robu poate să candideze și din partea Partidului Armenilor din Kasahstan. Nu contează partidul, nu contează apartenența locală. Robu este plâns de toată lumea. De abia acum își dă seama lumea că a fost un primar bun. Nu spun excelent, excepțional, că a avut și el bubele lui în cap, dar mult mai bun decât ăsta de acum și care cât de cât știe să facă treabă. Și acum lumea îl vrea înapoi. Simplu. (…) Orice se poate întâmpla pe lumea asta: să pice meteoritul, să-l aresteze pe Robu că s-a dat cu ruj pe buze, tot soiul de chestii. Nu ar fi prima dată când unui asemenea candidat să i se inventeze un dosar. Doamne ferește, nu îmi doresc chestia asta, dar acum vă spun ca să răspund. Dar în cazul în care Robu va fi viabil politic peste doi ani de zile, el va bate PNL, PSD, USR, UDMR, Partidul Republican din America, ce vreți dumneavoastră.”, a mai explicat Palada.

Timișoara vs. Cluj și Oradea: Timișorenii merită pentru că asta au ales

În altă ordine de idei, sociologul a făcut câteva comentarii cu privire la dezvoltarea orașului, comparativ cu alte municipii ale țării. Sunt câteva motive, este de părere Mirel Palada, pentru care dezvoltarea Timișoarei nu este la fel de accelerată precum cea din Cluj sau Oradea: „O să încep cu motivul subiectiv: timișorenii merită pentru că asta au ales. Și dacă acum doi ani au ales un primar nepriceput, trebuie să își ducă crucea până la capăt 4 ani de zile. Clujenii, spre deosebire de timișoreni, nu s-au dus după fenta USR-istă și au ales un primar cu pricepere. Boc, indiferent de partidul din care face parte, este un primar care a dovedit.”

În ce privește motivul obiectiv, „(…) Clujul a investit în industrii de înaltă valoare adăugată, în industrii cu complexitate ridicată cum ar fi industria IT, a serviciilor, în timp ce Timișoara, deși avea o resursă academică aproape la fel precum a Clujului, nu a reușit să facă chestia asta. Deci aici este o analiză non-politică, mai degrabă. Și la Timișoara – Oradea – la fel. V-ați ales oameni mai puțin… Și cred că a fost o chestie și de dirijare a fondurilor. Cred că, la vremea respectivă, primarii Timișoarei au fost mai puțin convenabili puterii centrale, administrației centrale și atunci s-a investit mai mult în Oradea decât în Timișoara. (…) Și feeling-ul meu este că, la un moment dat, Timișoara a deranjat prea mult prin atitudinea sa la adresa administrației centrale. Și PSD, și PNL. Și atunci i s-a pus unpic de frână.”, a concluzionat sociologul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/