EXCLUSIV. Șansă uriașă pentru UCM Reșița! Statul român e însă total dezinteresat de salvarea uzinei!

Datoriile UCM Reşiţa s-ar putea şterge cu buretele, dar Comisia Europeană n-a fost încă sesizată. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) are alte lucruri mai importante de făcut!

Deşi, teoretic, ştergerea datoriilor companiilor româneşti ar putea fi considerată ajutor de stat, iar Comisia Europeană poate accepta astfel de ajutoare pentru companiile care desfăşoară activităţi de pionierat în domeniul energiilor regenerabile şi în cercetare, UCM Reşiţa continuă să se chinuie din cauza perioadei în care a fost total necompetitivă pe piață.

Comisariatul pentru competiţie a fost pus deseori în situaţii similare, de a analiza astfel de finanţări în domenii inovative sau care să corespundă politicilor asumate de către Uniunea Europeană şi să nu intervină pentru sancţionarea statului respectiv sau să considere acţiunea ajutor de stat. Deschiderea la nivelul Comisiei Europene este foarte mare şi funcţionarii din directoratele pentru competiţie şi ajutor de stat analizează mereu cu foarte mare atenţie astfel de solicitări, venite de la statele membre, deoarece, în ansamblu, Comisia doreşte sprijinirea companiilor şi, pe cât se poate, salvarea lor. Mai ales când acestea poartă un nume de largă recunoaştere internaţională, cum este UCM Reşiţa.

„Cunoaştem toate aceste lucruri, noi, echipa de la UCM Reşiţa, am avut mai multe discuţii de lucru la AAAS, dar memoriul către Comisia Europeană trebuie făcut de către AAAS. Practic, ei sunt cei care pot decide ştergerea datoriilor şi ei trebuie să solicite acceptul Comisiei Europene”, a declarat pentru expressdebanat.ro Cosmin Ursoniu, preşedintele director general al UCM Reşiţa.

Uzina reșițeană ar putea fi ajutată în această situaţie şi de procesul DIICOT care se află pe rolul Tribunalului Arad, în care este pusă în discuţie „devalizarea” Hydro Engeneering, care are un institut de cercetare în domeniul hidro, producţia de energie verde şi chiar un banc important de cercetări, tot acest patrimoniu fiind în situaţia să revină, din nou, UCMR-ului.

De asemenea, UCM Reşiţa are parteneriate de cercetare şi cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, dar şi cu mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar, are descoperiri inovative în domenii importante, precum sudura sau rezistenţa materialelor, un patrimoniu de cercetare bogat care s-ar constitui într-un avantaj pentru UCM Reşiţa în analiza ce va urma să fie făcută de către Comisia Europeană.

Doar că la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului se cam bate pasul pe loc, deşi declaraţii politice pe tema aceasta au fost nenumărate, toţi dând asigurări că Guvernul îşi va asuma o asemenea acţiune pentru a salva cea mai renumită uzină din vestul ţării. Asumare care nu s-a concretizat faptic cu mai nimic, fiind vizibil că tocmai autorităţile statului sunt cele care blochează salvarea companiei trăgând de timp până şi în redactarea unui simplu memoriu. Aşa cum nici pe masa Guvernului nu a mai reuşit să ajungă ordonanţa ce ar fi salvat uzina, după ce Ministerul Justiţiei a refuzat să avizeze ordonanţa. Express de Banat a solicitat explicații la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/