EXCLUSIV. S-a aflat tot! Cum l-au ținut în viața politică Vela și Nelu Popa pe Frunzăverde?!

Adevăruri nespuse timp de șase ani, negocieri de funcții și răsturnarea guvernului, jocuri politice și afaceri de milioane de euro! Dezvăluirile îi aparțin senatorului Marcel Vela și au fost făcute în exclusivitate pentru expressdebanat.ro.

Prezent în redacția Express de Banat pentru interviul live din fiecare seară de marți, președintele PNL Caraș-Severin a făcut dezvăluiri de senzație din culisele scenei politice cărășene și chiar a celei naționale. Pentru că, la un moment dat, politicienii cărășeni chiar au avut un cuvânt greu de spus în cele mai restrânse cercuri. Explicând că funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin nu a fost o miză extraordinară pentru el, Marcel Vela s-a întors în timp, undeva la nivelul anilor 2011-2012. „Eu nu am vrut neapărat să fiu președintele Consiliului Județean. Dacă voiam să fiu președintele Consiliului Județean, candidam în 2012. Așa mi s-a și impus de președintele Crin Antonescu și secretarul Eduard Hellvig, pentru că, în cadrul USL-ului, un partid lua primăria, celălalt partid lua Consiliul Județean. La Reșița, PSD-ul l-a luat candidat pe Stepanescu. Atunci, PNL trebuia să ia ca și candidat Consiliul Județean și mi s-a impus să candide. Am refuzat. Mi s-a impus în continuare. Atunci am făcut un sondaj de opinie în care l-am măsurat pe Nelu Popa, ca să arăt că pot câștiga și nu neapărat să candidez eu. Cei de la PSD doreau să plec de la Caransebeș. Dacă eu plecam de la Caransebeș la Consiliul Județean, PSD-ul cerea Primăria Caransebeș în cadrul USL. Ca să nu pierdem primăria de la Caransebeș, am spus că am candidat, nu neapărat eu”, a dezvăluit liderul liberal.

Frunzăverde, jos de tot!

S-a ajuns astfel la un sondaj de opinie, sondaj în care Nelu Popa l-a surclasat pe Sorin Frunzăverde. Numai că, actualul primar al Reșiței s-ar fi sucit. Și asta pentru că ar fi socotit comandarea sondajului de către PNL drept o dovadă de neîncredere și de susținere fragilă din partea conducerii centrale a partidului. „S-a hotărât și nu a mai candidat. Eram în ofsaid, trebuia să candidez, deși am cheltuit bani inclusiv pe sondaj și eu, și Nelu Popa, dar eu mă chinuiam să-l promovez pe Nelu Popa pentru că am știu că el dorește să facă ceva bine pentru Reșița, pentru județ, cu el pot să discut, să am un dialog, este om de acțiune, venea din zona privată și atunci evident că m-am chinuit să dovedesc că e cea mai bună idee. Proporția în sondaje era de câștig 80% pentru USL și 20% pentru PD, deci respectiv Nelu Popa ar fi ajuns președintele Consiliului Județean pentru că era candidatul uninominal cu 80%. Era un vot negativ pe PD și pe Frunzăverde. Eu în 2012 știam că orice candidat de la PNL și de la USL ar fi câștigat Consiliul Județean. Dacă îmi doream funcția asta grozavă, mă duceam președinte pe vremea USL-ului, eram la guvernare, aveam și resurse financiare, dar efectiv n-am dorit pentru că aveam proiecte în Caransebeș și pentru că în cadrul USL-ului, PSD-ul ar fi cerut Primăria Caransebeș. Este o știre, n-am mai spus până acum!”, a mai spus Vela.

Vela i-a făcut pe Ponta premier, pe Frunzăverde președinte

Lovitura care a zguduit scena politică din județ la acea vreme și care i-a adus la aceeași masă pe cei trei grei Funzăverde, Vela și Mocioalcă a fost inițiată de actualul senator liberal și a avut drept scop schimbarea guvernului. „Atunci se pregătea moțiunea de cenzură și PNL-ului îi mai trebuiau patru voturi pentru a îl da jos pe Răzvan Ungureanu, povestește Vela. Tot în perioada aia, februarie-martie, am avut o discuție cu Sorin Frunzăverde. I-am explicat care e situația și că este binevenit la noi și să candideze la Consiliul Județean cu condiția să ne aducă cele patru voturi. Cele trei din Caraș-Severin, Hogea, Vali Rusu și Secășan, și am fost personal cu el la Iași și am convins-o și pe Mihaela Popa. În această situație a căzut guvernul Răzvan Ungureanu și în 7 mai, mi se pare, a depus jurământul Guvernul Ponta, USL!”

I-a ridicat pe toți!

Toate acestea au fost dezvăluite de Marcel Vela pentru a arăta că ar fi putut foarte simplu să ajungă la șefia Consiliului Județean în 2012. Dacă și-ar fi dorit! Nu a urmărit fotoliul ocupat acum de Silviu Hurduzeu nici patru ani mai târziu. A fost primul pe lista PNL, dar ar fi încercat, de fapt, să joace rol de locomotivă pentru candidații lipsiți de experiență politică, gen Torma, Borcean sau Miclău. „Am făcut o măsurătoare în Reșița pentru a măsura ce candidat doresc reșițenii să câștige Primăria Reșița. Au fost doi candidați din Reșița cam la egalitate, Nelu Popa și Jaro Marsalic. Eu, ca încredere, am avut o cifră destul de mare și atunci mi-am dat seama din volumul de alegători din Reșița coroborat cu volumul de alegători din al doilea municipiu, plus măsurătorile din comune, că, dacă voi candida la Consiliul Județean, voi trage după mine destui primari noi, tineri, care să câștige primăriile. Eu am candidat la președinție ca să trag lista. Dacă ieșeam președinte eram onorat și chiar aș fi făcut multe în județ, dar le-am spus colegilor că eu candidez ca să ajung președinte și atât, nu să rămân consilier județean. Le-am spus din start că eu dacă nu ies președinte, ci doar consilier județean, nu rămân pentru că mă voi duce la Parlament și atunci să vină alt coleg, drept dovadă că mi-am dat demisia imediat, m-am ținut de cuvânt”, a afirmat Vela în interviul acordat pentru Express de Banat.

Pentru Nedeea și Romeo Dunca!

De ce a ajuns totuși în sala de judecată cu reprezentanții Consiliului Județean pentru a-și păstra mandatul de consilier județean dacă intențiile sale erau altele?! Pentru omul de afaceri Romeo Dunca și investițiile de milioane de euro anunțate de acesta. „Romeo Dunca era oarecum în polemică cu PSD-ul, cu președintele PSD-ului. A fost încurajat de mine ca să facă proiectul și investiția în zona Nedeea, eu am mediat, am încercat să-l conving pe fostul președinte Sorin Frunzăverde să-l ajute cu rețeaua electrică, pentru că investiția este fabuloasă. Dacă am face investiția lui Romeo Dunca pe munte, Caraș-Severin ar fi la nivelul stațiunilor din Austria, pe Muntele Nedeea vreau să spun. Atunci, domnul Dunca, care e foarte hotărât, direct, a zis că dacă domnul Vela nu a câștigat Consiliul Județean, el cu PSD nu are ce să discute și oprește toată investiția. I-am zis că și cu Silviu Hurduzeu pot să vorbesc, că nu mă gândesc că Silviu nu înțelege că e o chestiune foarte importantă și că pe mandatul lui se întâmplă ceva în județ”, a mai spus liderul liberal. Pentru a-i oferi și mai mare siguranță lui Romeo Dunca, Vela susține că a revenit asupra deciziei de a demisiona. Dar că ar fi rămas consilier județean până la alegerile parlamentare. Numai că n-a mai fost cazul, Silviu Hurduzeu, primind ordin, acuză Vela, de a-l scoate din Consiliul Județean.