Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat în această după-amiază sentinţa în cazul poliţiştilor care au sprijinit cel mai bine organizat grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări care a acţionat în ultimii ani în zona Naidăş-Oraviţa. Cu toţii au fost trimişi după gratii, dar au posibilitatea exercitării căii de atac.
Intesificate începând cu anul 2010, faptele de contrabandă au luat o amploare deosebită la frontiera cu Serbia, astfel încât acestea nu au mai constituit simple infracţiuni de fraudă şi păgubire a bugetului de stat, ci s-au înfăţişat ca adevărate forme de manifestare ale criminalităţii organizate. Totul a fost posibil datorită sprijinirii grupurilor infracţionale de către oamenii legii. Este şi cazul lui Marcel Tiucă, şeful Sectorului Oraviţa, Alin Munteanu, Sorin Brebu, Alexandru Creţa şi Nicolae Ciublea, care au ajuns în faţa instanţei după ce Florian Halăs şi membrii grupării conduse de acesta i-au deconspirat pentru a-şi salva pielea.
Şi fără şpagă, şi după gratii
Dintre cei cinci, la care se adaugă şi contrabandistul Constantin Radovan, doar Tiucă şi Munteanu au negat faptele de care îi acuză procurorii de la Crimă Organizată. După gratii au fost trimişi însă cu toţii. “Inculpaţii Tiucă şi Munteanu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare. Inculpaţii Creţa şi Ciublea au fost condamnaţi la o pedeapsă de trei ani şi şase luni închisoare, iar inculpaţii Brebu şi Radovan au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare”, a precizat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin. Totodată, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumelor de bani care au făcut obiectul luării de mită, iar în cazul în care acestea nu se vor mai găsi se va dispune obligarea inculpaţilor la plata echivalentului în bani a acestora. Marcel Tiucă are de dat 7.500 de euro, Alin Munteanu, 2.000 euro, Creţa, Ciublea şi Brebu, fiecare câte 800 de euro.
Dosare conexate
Latura civilă a cauzei a fost disjunsă, astfel că, daunele materiale solicitate de partea civilă Autoritatea Naţională a Vămilor, reprezentată prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, vor fi puse în discuţie odată cu judecarea laturii civile a dosarului Halăs. Cu alte cuvinte, contrabandiştii din gruparea Halăs şi poliţiştii corupţi de aceştia vor răspunde în solidar pentru prejudiciul creat statului şi vor sta unii lângă alţii în sala de judecată.
De remarcat că, Florian Halăs a fost condamnat de Tribunalul Caraş-Severin, la 14 martie 2011, pentru iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, la trei ani de închisoare cu suspendare. Locotonenţii lui, Petru Tare, Cosmin Bumbu, Cristian Szilaghyi, Radu Muntean, Dalibor Jurcă şi Pavel Ţunea, au scăpat şi mai ieftin, cu doi ani de închisoare cu suspendare.
“Consider că sentinţa dată de Tribunalul Caraş-Severin în grupul poliţiştilor de provin din dosarul Halăs este netemeinică. Nu pot fi de acord cu faptul că un contrabandist poate primi aceeaşi pedeapsă cu un poliţist de frontieră, ca un inculpat care îşi recunoaşte fapta şi care avea o încadrare la jumătate faţă de ceilalţi să primească o pedeapsă privativă de libertate, chiar dacă e cea mai mică din dosar. E decizia instanţei, pe care o respect, dar nu pot fi de acord cu ea, motiv pentru care vom declara apel”, Cosmin Bolosin, avocat