EXCLUSIV: Politician cărășean, condamnat la închisoare. Cu executare!

Judecătoria Reșița a pronunțat ieri o sentință de condamnare la pușcărie în primul dosar deschis pe numele politicianului pentru acte de violență. Urmează însă să ajungă pe rolul instanței un al doilea dosar, pentru fapte similare, astfel că situația poate deveni dramatică pentru tânărul intrat de curând în politică!

Ales președinte al Tineretului Social Democrat din Reșița la începutul lunii octombrie, Darius Căplescu s-ar putea să fie nevoit să facă un mare pas înapoi. Bătaia cu bâte din mai 2015, din zona clubului reșițean Underground, de la Piața Reșița Nord, i-a adus tânărului social-democrat o condamnare cu executare în regim de detenție și doar Curtea de Apel Timișoara, care va soluționa calea de atac, îl mai poate salva de gratii.

Darius Căplescu a fost găsit vinovat, alături de Ionuț Boșneag, pentru comiterea infracțiunilor de lovire și alte violențe, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice, după conflictul violent pe care l-au avut cu Nicu Roman, personaj cunoscut în oraș, și cu Adrian Pașca, poreclit „Țapu”. Aceștia din urmă au ieșit șifonați serios, fiind nevoie d einternarea lor la Spitalul Județean de Urgență Reșița, iar în cazul lui „Țapu” s-a impus chiar transferul la Spitalul Militar de Urgență din Timișoara. Judecătoria Reșița a pronunțat ieri sentința, ambii inculpați primind pedepse privative de libertate.

Darius Căplescu a primit un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe (persoană vătămată Nicolae Roman) și exact aceeași pedeapsă pentru lovirea lui Adrian Pașca „Țapu”. Liderul PSD Caraș-Severin a primit și o amendă penală, în cuantum de 1.500 lei (contravaloarea a 120 zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 12.5 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Instanța a contopit cele trei pedepse şi a aplicat politicianului pedeapsa de un an şi patru luni închisoare, plus amenda penală de 1.500 lei.

Ionuț Laurențiu Boșneag a primit și el un an de pușcărie pentru loviturile ce i le-a aplicat lui Nicu Roman. Pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, persoană vătămată fiind Adrian Paşca, instanța l-a condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei (contravaloarea a 180 zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 20 lei). Acesta a mai fost condamnă și la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.500 lei (contravaloarea a 120 zile – amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 12.5 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Contopind cele trei pedepse, Judecătoria Reșița a aplicat inculpatului pedeapsa de un an închisoare, plus amendă penală de 4.100 lei. Instanța a constatat însă că „infracţiunile pentru care a fost condamnat prin prezenta sentinţă sunt săvârşite în stare de recidivă postcondamnatorie faţă de infracţiunea pentru care a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 364/11.10.2011, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei”. Ca atare, Judecătoria Reșița i-a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de un an şi şase luni închisoare primită în 2011, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi şase luni închisoare în regim de detenţie, la care adăugă pedeapsa amenzii penale de 4.100 lei.

În solidar, cei doi inculpați vor trebui să achite Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa 2.278 de lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea persoanelor vătămate, iar Spitalului Clinic Militar de Urgenţă Dr. V. Popescu Timişoara, 1.508 lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea lui Adrian Paşca. Și asta nu e tot. Vor plăti și câte 2.000 de euro cu titlul de daune morale fiecăreia dintre persoanele vătămate. Sentința nu e definitivă, poate fi atacată la Curtea de Apel Timișoara.

Pentru șeful TSD Reșița lucrurile se pot complica însă și mai mult, deoarece anul trecut, în iarnă, a fost implicat într-un conflict cu actualul primar al Reșiței, Nelu Popa, acesta din urmă având și el nevoie atunci de îngrijiri medicale. Dosarul a aproape să ajungă pe rol.