Plocoane de la “seniorul feudal” Anculia

Interceptările convorbirilor telefonice şi înregistrările ambientale efectuate de DNA în cazul fraudării fondurilor europene administrate de APIA Caraş-Severin au scos la iveală amănunte incredibile despre directorul Romică Anculia.

 

Procurorii anticorupţie l-au catalogat pe directorul APIA Caraş-Severin drept un avar, care nu face altceva decât să profite la maximum de funcţia pe care o deţine ca să se îmbogăţească. Mărturie ar sta în acest sens pretenţiile exagerate pe care Romică Anculia le avea faţă de subordonaţii săi. Acesta trimitea cadouri impresionanate la Bucureşti, dar şi superiorilor de pe plan local, dar nu era dispus să cheltuie niciun leu din propriul buzunar pentru asta, toate cheltuielile trebuind să fie suporte de subordonaţii. Aşa s-a întâmplat atât de Crăciun, cât şi de Paşti.

Potrivit interceptărilor făcute de DNA, cu ocazia sărbătorilor de iarnă de anul trecut, Anculia ar fi pretins impresionante cantităţi de mezeluri, băuturi, carne de porc în carcasă şi brazi. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pretenţiile şefului APIA ar fi fost şi mai exagerate. Anculia i-ar fi convocat în biroul său pe toţi şefii centrelor zonale APIA, fiecare dintre aceştea intrând pe rând la Anculia pentru a primi lista incredibilă de “cumpărături”: câte cinci sau 10 miei, câte zece sticle de whisky, câte 20 de litri de vin şi alţi 20 de ţuică, 15 pachete de cafea, zece cartuşe de ţigări, peşte de la Dunăre şi câte cinci parfumuri de femei. Procurorii şi judecătorii care l-au încătuşat îl compară pe Romică Anculia cu un senior feudal. Acesta avea pretenţii atât de mari deoarece se aştepta ca nici subordonaţii lui să nu bage mâna în buzunar, ci să facă rost de tot ce se afla pe listă de la fermierii pe care îi controlau. Anculia a calculat de unul singur numărul mieilor pe care i-ar fi trimis la Bucureşti: 113! Şi tot nu a fost de-ajuns. Procurorii au date potrivit cărora în biroul său au venit în acelaşi scop şi şapte fermieri. Aceştia fuseseră anunţaţi prin SMS să se prezinte la APIA.