EXCLUSIV: Pedepse mici pentru traficanţi

Tribunalul Caraş-Severin a apreciat faptul că toţi cei şapte inculpaţi şi-au recunoscut faptele, şi anume, că au format un grup infracţional organizat care de ocupa cu traficul de droguri de mare risc şi etnobotanice, şi, în consecinţă, a coborât pedepsele cu mult sub limitele prevăzute de lege.

 

Puiu Stănescu, Darius Stănescu, Daniel Berari, Daniel Băran, Sergiu Valentin Todor, Nicolae Căpîlnean şi Latinca Jurca riscau să primească între 5 şi 20 de ani de puşcărie pentru faptele grave pe care le-au comis ca membri ai unui grup infracţional organizat. Din spatele gratiilor, fiind condamnat într-o altă cauză, Puiu Stănescu coordona reţeaua de traficanţi de droguri şi etnobotanice care îşi avea rădăcinile în Caransebeş şi Oţelu Roşu. Marfa era adusă în ţară de Căpîlnean, un bărbat trecut bine de prima tinereţe, bolnav de cancer. Acesta era sprijinit de Latinca Jurca, iar drogurile erau vândute de ceilalţi membri ai grupului, unul dintre ei plasând marfa chiar într-un apartament din faţa unei şcoli din Caransebeş. Cu toţii şi-au recunoscut faptele şi au scăpat uşor. Deocamdată, deoarece sentinţa Tribunalului Caraş-Severin poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Puiu Stănescu, liderul grupării, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Recidivist, acesta ar mai fi trebuit să execute un an şi trei luni de închisoare dintr-o pedeapsă primită în 2001. Instanţa a dispus însă contopirea pedepsei din dosarul de trafic de droguri cu restul de pedeapsă rămas neexecutat, astfel că, Puiu Stănescu mai stă doar trei ani după gratii. Fratele său, Darius Nicolae Stănescu, este în aceeaşi situaţie. Pedeapsa de trei ani de puşcărie primită în dosarul de trafic de droguri a fost contopită cu restul de pedeapsă de 408 zile rămas neexecutat din pedeapsa de trei ani închisoare dintr-o sentinţă a Tribunalului Hunedoara, din 2010.

Nicolae Căpîlnean, bărbatul bolbnav de cancer care şi-a motivat faptele pretinzând că avea nevoie de bani pentru tratament, va sta doi ani şi opt luni în penitenciar, asta dacă nu cumva starea lui de sănătate este foarte gravă şi atunci va fi internat într-un spital penitenciar. Ceilalţi patru inculpaţi, Daniel Berari, Daniel Băran, Sergiu Valentin Todor şi Latinca Jurca, au primit câte doi ani de închisoare.