Arest până la primul termen de judecată

Cei trei inculpați în dosarul deturnării fondurilor APIA s-au prezentat astăzi în fața instanței, ca își ceară libertatea până la primul termen de judecată. Magistrații Tribunalului Caraș-Severin însă, au apreciat că cei trei trebuie să rămână în continuare la arest.

 Sala de judecată în care cei trei inculpați și-au făcut astăzi apariția nu a mai fost la fel de plină. Nelipsite de la înfățișare au fost soțiile inculpaților și prietenii apropiați ai acestora. Momentul în care magistratul a anunțat că Romică Anculia, Iancu Simion și Ghiță Valentin rămân în arestul IPJ Caraș-Severin până la primul termen de judecată a adus dezamăgirea pe fața celor prezenți, care erau siguri că își vor vedea prietenii acasă.

„În opinia noastră, temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestului preventiv nu mai există. Practic, ei nu mai au pe cine să influențeze și ce să influențeze în acest dosar, iar scopul arestului preventiv nu se mai regăsește, în sensul că inculpații pot fi cercetați în stare de libertate. Mai mult decât atât, probele au fost administrate, dosarul se află în fața judecătorului, convorbirile telefonice au fost certificate, iar alte acte, practic, nu mai pot fi influențate în momentul de față de către clienții noștri. Cel mai oportun în momentul de față ar fi lăsarea în libertate cu interdicția de a nu părăsi țara sau localitatea, în funcție de cum va dori instanța de judecată”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, înainte de pronunțarea judecătorilor.

În ce privește poziția Tribunalului Caraș-Severin, aceasta este fermă. „Secția penală a Tribunalului Caraș-Severin a examinat astăzi oportunitatea menținerii măsurii arestării preventive în ceea ce îi privește pe trei dintre cei patru inculpați trimiși în judecată. S-a considerat, după verificarea legalității și temeiniciei înainte de primul termen, că se impune menținerea acestei măsuri preventive pentru o perioadă de 40 de zile”, a spus judecătorul Rustin Ciasc, președintele Tribunalului Caraș-Severin.

Cei trei inculpați, prin avocații lor au declarat recurs la încheierea instanței, dosarul urmând să fie înaintat în termenul procedural Curții de Apel Timișoara spre soluționare. Primul termen de judecată este fixat pe data de 19 iulie.