EXCLUSIV. Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa rămâne fără prim-procuror!

Adrian Ilarion Tarnovieţchi şi-a dat demisia din funcţia de conducere, iar postul de prim-procuror adjunct este vacant!

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii îşi începe şedinţa de astăzi cu discutarea încetării mandatelor de conducere ale mai multor procurori de la parchetele din ţară, printre care se va lua în discuţie şi demisia depusă de procurorul Adrian Ilarion Tarnovieţchi, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Cum parchetul are vacantă funcţia de prim-procuror adjunct, dacă CSM va accepta demisia lui Tarnovieţchi urmează ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin să numească un conducător interimar pentru această unitate de parchet.

Anul trecut, CSM a aprobat raportul Inspecţiei Judiciare de sancţionare a lui Tarnovieţchi, care a aplicat greşit termenul de prescripţie pentru nouă dosare aflate în instrumentarea sa, prescripţie înlăturată în aproape toate dosarele de către Judecătoria Reşiţa. Deşi urmărirea penală a fost reluată, doar unul din cele nouă dosare a fost finalizat cu rechizitoriu şi a ajuns în instanţă, celelalte dosare primind, totuşi, ordonanţă de clasare, chiar dacă prescripţia a fost înlăturată şi urmărirea penală reluată. Cât priveşte infracţiunile pentru care au fost deschise aceste dosare, de regulă este vorba despre credite luate de la diverse bănci cu acte false, regula aproape generală fiind că în instanţă au fost trimişi sau amendaţi cu amendă penală doar cei care au folosit adeverinţele false, nu şi personalul bancar care a dat creditele pe acte false sau chiar fără ca titularul să fie prezent şi să semneze pentru primirea banilor!

gif card de energie dacus 1000x100

Secţia pentru procurori a CSM a aplicat un „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare pentru „exercitarea funcţiei cu … gravă neglijenţă”. Decizia a fost atacată de procurorul Adrian Tarnovieţchi la Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având primul termen pe data de 30 mai 2016.

Am încercat să avem o poziţie oficială de la purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, dar se pare că şi procurorul Maria Izdrugă a aflat de pe site-ul CSM despre această situaţie, fără să poată oferi o poziţie oficială. Izdrugă a confirmat că delegarea procurorului Constantin Chiriluţă ca prim-procuror adjunct al acestui parchet a încetat şi crede că decizia ar fi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. La parchetul judeţean, prim-procurorul Laura Iancu nu a putut fi contactat şi nu a emis niciun comunicat de presă, iar purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara ne-a asigurat că astăzi vom primi o poziţie oficială cu privire la situaţia administrativă de la Reşiţa, unde alți trei procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, Maria Izdrugă, Constantin Chiriluţă şi Mircea Bondoc, şi-au cerut la CSM transferul de la această unitate de parchet.

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/