Vlad Caraș nu și-a pierdut speranța: „Încă mă gândesc la Rio” (VIDEO)

explo 1000x200

Cel mai bun sportiv al județului Caraș-Severin în anii 2013 și 2014, luptătorul Vlad Caraș, de la Clubul Sportiv Municipal Reșița, a participat la turneul preolimpic de la Ulan Bator, din Mongolia, cu speranța obținerii calificării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Sportivul antrenat la club de Adrian Dacica a concurat în limitele categoriei 97 kg și a început foarte bine turneul, învingându-l fără probleme pe macedoneanul Magomedgadji Omardibirovich Nurov. A avut însă ghinionul de a-l întâlni în sferturi pe puternicul armean Georgii Ketoev, cel care avea să și câștige turneul din Mongolia. În vârstă de 30 de ani, Ketoev este un sportiv originar din Rusia, țară pentru care a câștigat titlul mondial în 2007 și medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Vlad Caraș a intrat în recalificări, unde l-a învins pe elvețianul Philipp Marcel Hutter, dar a pierdut apoi meciul pentru medalia de bronz, în fața moldoveanului Nicolae Ceban. O victorie l-ar fi adus față în față cu celălalt câștigător al finalei pentru bronz, reprezentantul gazdelor, Khuderbulga Dorjkhand, în meciul decisiv pentru cel de-al treilea loc pentru Jocurile Olimpice la categoria 97 kg. De la acest prim turneu mondial de calificare merg la Rio primii trei clasați la fiecare categorie. Vlad Caraș a fost foarte aproape de a prinde biletul pentru Rio de Janeiro, fiind însă depășit de doi dintre cei trei sportivi care s-au calificat la competiția supremă, armeanul Georgii Ketoev și moldoveanul Nicolae Ceban.

VIDEO: Primul meci al lui Vlad Caraș

„Vlad este încă foarte tânăr, are 22 de ani. Vlad poate să crească foarte mult. Este unul dintre cei mai talentați băieți de lupte libere, este una dintre speranțele noastre. Dar a avut și neșansa de a avea un culoar foarte greu acum, în Mongolia, și s-a oprit pe locul 5. Dar am încredere în Vlad și mergem înainte. În sport, există întotdeauna un învins și un învingător. Vlad ne va aduce multe satisfacții în viitor, eu cred foarte mult în el. Mai este un turneu preolimpic, la Istanbul, foarte aproape ca timp de cel de la Ulan Bator. Este foarte greu pentru Vlad Caraș să-și revină din punct de vedere fizic și psihic, pentru că nu e ușor să participi și să pierzi. Trebuie să învețe să se remonteze și vom vedea ce va fi. Așteptăm următorul turneu. Vom vedea dacă va participa, dacă va fi apt să participe și să ne reprezinte acolo”, a spus antrenorul emerit Adrian Dacica.

VIDEO: Meciul din sferturi, cu armeanul Georgii Ketoev

În exclusivitate pentru Express de Banat, luptătorul Vlad Caraș a vorbit despre evoluția sa în turneul preolimpic de la Ulan Bator: „Am început destul de bine, am câștigat primul meci. Era un meci destul de important, destul de greu și mă așteptam ca după un început bun să continui și în al doilea meci cel puțin la fel de bine, doar că nu s-a întâmplat așa. Nu știu de ce, nu m-am mobilizat, nu m-am concentrat, nu știu ce să spun. Apoi am mai câștigat un meci, cu un sportiv din Elveția, nu a fost un meci foarte greu, trebuia să câștig. Am intrat în finala mică, pentru locul al treilea, și dacă învingeam mă luptam încă un meci cu celălalt ocupant al locul al treilea, iar cine câștiga se califica la Rio. Am pierdut însă finala mică, la diferență 10-0, cu sportivul din Republica Moldova, Nicolae Ceban.“

Vlad Caraș spune că nu i-a fost teamă de sportivul armean pe care l-a întâlnit în sferturile de finală: „Nu e vorba de teamă. Pur și simplu așa e sportul, așa s-a întâmplat. Am fost destul de dezamăgit. După meciul cu armeanul mi-am dat seama că era destul de greu să câștig și mi-am pus toată speranța în meciul pentru locul trei, cu moldoveanul. Mă gândeam că pot să câștig și că pot să merg mai departe pentru calificare, doar că nu s-a întâmplat deloc cum am sperat eu. Nu știu, îmi lipsește ceva, a fost o problemă la mijloc, nu-mi pot explica de ce nu am reușit măcar să mă impun, nu să câștig.“

VIDEO: Vlad Caraș, în recalificări

„Eu aveam așteptări mai mari de la mine la turneul acesta. Voiam neapărat să mă calific la Jocurile Olimpice, doar că n-a fost să fie. Încă mă gândesc la Rio. Mi-aș dori din tot sufletul să merg și la turneul preolimpic de la Istanbul, dar așteptăm să vedem ce decizie se va lua în această privință”, a mai declarat Vlad Caraș pentru Express de Banat.

Pentru Vlad Caraș mai există o șansă de a prinde un bilet pentru competiția supremă din vara acestui an, dacă va participa la turneul preolimpic de la Istanbul, din perioada 6-8 mai. Rămâne de văzut și ce decizie se va lua la nivelul Federației Române de Lupte, pentru că de curând Guvernul a acordat cetățenia română unui luptător rus, Albert Saritov, care ar putea concura chiar la categoria 97 kg. De asemenea, au fost naturalizate și două sportive din Ucraina, pentru a fi incluse în lotul olimpic de lupte al României.

VIDEO: Vlad Caraș, în finala mică

banner 970 x 250