EXCLUSIV. Mișcare atipică pe piața drogurilor din Reșița! Hașiș și ecstasy pentru elevi, la fiecare colț de stradă! [FOTO]

explo 1000x200

Motive de mare îngrijorare pentru organele de cercetare penală, dar mai ales pentru părinți! În Reșița colcăie micii dealeri de droguri, elevii de liceu fiind clienții lor fideli!

Cel puțin șase tineri au părăsit în această după-amiază sediul DIICOT Caraș-Severin cu cătușe la mâini, ei fiind transportați cu duba mascaților la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Caraș-Severin. Au fost treziți cu noaptea-n cap de mascați, fiind suspectați de trafic de droguri de risc, infracțiune comisă în cadrul unui grup organizat, ceea ce le complică semnificativ situația. În cursul zilei de mâine vor fi prezentați, cel mai probabil, judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. În total au fost 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Reșița pentru destructurarea grupului infracţional organizat, numai că unii dintre tineri s-au bucurat după audieri, unde au ales calea sincerității, de calitatea de martor.

Ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din Caraș-Severin s-au autosesizat în octombrie 2015 având informații despre cristalizarea unui grup infracțional organizat care se ocupa pe raza municipiului Reșița cu distribuirea de droguri de risc și etnobotanice. Patru tineri cu vârste până în 22 de ani, toți consumatori de droguri, s-au apucat de comercializat hașiș și ecstasy, precum și substanțe psihoactive.

Droguri la Reșița, Văliug și Bocșa

În mai 2016, lucrătorii SCCO Caraș-Severin au identificat un alt tânăr care deținea droguri pentru consum. Luis Maroiu a fost depistat într-un autoturism, asupra lui fiind găsită o punguliță cu cannabis. În octombrie 2016, la sediul DIICOT s-au prezentat doi consumatori de droguri, anchetați deja pentru astfel de infracțiuni, care l-au „turnat” pe liderul grupului, povestind organelor de cercetare penală că acesta vinde droguri de risc și mare risc în Reșița și Văliug.

În ianuarie 2017, ofițerii SCCO au mai depistat un consumator, de data aceasta, din Bocșa. Acesta se ocupa însă și cu distribuirea substanțelor interzise, atât în Reșița, cât și în orașul de domiciliu. La finele lui ianuarie, anul acesta, au mai picat în plasa anchetatorilor alți trei tineri reșițeni implicați în consumul și traficul de droguri. Între toți aceștia, aveau să constate organele de cercetare penală, existau strânse legături infracționale.

Chetă pentru droguri

Au intrat imediat în acțiune investigatorii sub acoperire, care au reușit să cumpere în mai multe rânduri droguri de la membrii grupului infracțional. „Începând cu anul 2016, urmare a «scoaterii» de pe piață a mai multor cunoscuți distribuiri de droguri, în rândul consumatorilor de droguri de pe raza municipiului Reșița a început să se manifeste o mișcare atipică de «omogenizare», de amestec între «mici distribuitori», consumatori, furnizori, scopul fiind acela de a asigura piața, indiferent de surse și modalități de acțiune. În acest context mulți consumatori, care aveau ca dealeri alte persoane decât membrii grupărilor destrămate de autorități, și-au asumat rolul de a asigura drogurile necesare în propriul cerc de consumatori. Încetul cu încetul aceștia au trecut la faza de «pus banii la comun» pentru a cumpăra drogurile pentru consum la cea de a-și asigura drogurile din «ciupitul» din dozele cumpărate pentru prieteni. De la acest moment și până la a obține profit din vânzarea de droguri și de a demara la scară largă acest tip de afacere infracțională nu a mai fost decât un pas”, reține procurorul DIICOT.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157676527087903″]

Astfel au apărut pe piața drogurilor din Reșița mai mulți dealeri noi, foarte tineri, proveniți din rândul consumatorilor. Deoarece nu dispuneau de prea mulți bani și nici nu aveau surse de aprovizionare continue, acești dealeri au început să coopereze. Așa a apărut o adevărată rețea, cu multiple surse de aprovizionare, în special în municipiul Timișoara, și un număr impresionant de clienți. Cei mai mulți, elevi! „Ni s-au adus la cunoștință învinuirile. Ne-am rezervat dreptul la tăcere până în momentul în care vom vedea dosarul. Chiar dacă vorbim de infracțiunea de trafic de droguri, orice inculpat beneficiază de prezumția de nevinovăție”, a precizat avocatul Cosmin Bolosin, apărător în cauză.

Spre deosebire de alte grupuri infracţionale destructurate anterior, acesta nu era format din membri cunoscuți ai lumii interlope, ci din tineri, unii dintre aceştia încă elevi, astfel că, din punct de vedere al nivelului distribuției de droguri, suspecţii au avut avantajul de a pătrunde relativ uşor în mediile de consumatori (spre deosebire de grupurile formate din persoane cunoscute ca violente, situații în care consumatorul era reticent în a avea contacte cu astfel de persoane) – DIICOT Caraș-Severin

banner 970 x 250