Şpăgarii de la Hyperion au scăpat de puşcărie!

Tribunalul Dolj a dat o soluţie uluitoare în cazul şpăgilor plătite de o întreagă generaţie de absolvenţi ai fostei universităţi din Caransebeş pentru promovarea examenului de licenţă.

Profesorul universitar Gheorghe Stancu a luat şpagă de la studenţii care voiau o notă bună la examenul de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion din Caransebeş nu mai puţin de 52.500 euro. A fost ajutat chiar de Nicoleta Gumă, coordonatorul Centrului Tutorial Caransebeş, şi de studentul Eugen Tacotă. Acesta din urmă a recunoscut de la bun început că a adunat câte 1.500 de euro de la colegii lui pentru trucarea examenului de licenţă şi a fost condamnat, atenţie, la doi ani de închisoare cu executare. În schimb, Stancu, Gumă şi alţi şase inculpaţi, Iancu Hînda, Adrian Ionel Cristescu, Ilie Străin, Magdalena Lazăr, Nicuşor Florin Ţundrea şi Angelica Stănica Vădrariu au negat că ar fi săvârşit vreo faptă de corupţie şi s-au judecat la Tribunalul Dolj încă doi ani.

Aceeaşi instanţă care l-a trimis pe studentul Tacotă doi ani în puşcărie a dat o soluţie ce pare cel puţin inechitabilă în cazul celorlalţi.  Achitată pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată, Nicoleta Gumă a fost condamnată totuşi la un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de trei ani. Mai mult decât atât, din pedeapsa aplicată se deduce durata arestului preventive, de la 7 iulie 2010 la 18 februarie 2011. Profesorul Stancu a primit doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de patru ani şi a primit interdicţia de a reveni la catedră mai devreme de un an. Studenţii care l-au mituit pe profesorul bucureştean, şeful comisiei de licenţiere, au fost condamnaţi la câte patru luni închisoare cu suspendare.

“Instanţa confiscă de la inculpatul Stancu Gheorghe suma de 52.500 Euro sau echivalentul în lei la data plăţii. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.680 Euro şi 632 lei, sumă ridicată de la inculpatul Stancu Gheorghe cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra cotei de 3 din imobilul situat în comuna Snagov, aparţinând inculpatului Stancu Gheorghe. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra sumei de 17.321 lei, sumă ridicată de la inculpata Gumă cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra cotei de 1 din imobilul situat în Caransebeş, aparţinând inculpatei Gumă”, se mai precizează în încheierea Tribunalului Dolj. Sentinţa dată ieri poate fi atacată cu apel.

Comments

  1. se strange prostia ta says:

    Lasa ca e echitabil ca acei studenti care au dat spaga atatia ani sa fie introdusi ca martori in dosar, iar aceia care nu au vrut sa declare la dictare au fost inculpati si condamnati ulterior. Stim noi cum lucreaza DNA si DIICOT Caras, numai scenarii din filme proaste au in cap, santajeaza oamenii sa declare impotriva altor persoane (daca nu, ii inculpeaza si pe ei), cer arestarea numai pentru a determina inculpatii sa-si “recunoasca” fapte pe care nici nu le-au comis, intercepteaza si urmaresc judecatorii pentru a-i avea la mana si pentru a da numai solutii de condamnare, si inca cate si mai cate! Mai mult, atentie, instanta a hotarat achitarea uneia dintre inculpati, deci doar chestiunea asta de una singura ar trebui sa va dea de gandit in ceea ce priveste credibilitatea si modul de operare al procurorilor! Curat echitabil…