Doi polițiști au pus mâna pe telefoane în loc să scoată pistoalele și să tragă în timp ce erau ultragiați de un individ băut, care încercase să-l lovească pe unul dintre ei cu mașina pentru că-i oprise pe dreapta soția, aflată într-un alt autoturism, sub influența băuturilor alcoolice!
Criza din MAI, accesul la uniforma de polițist pe bază de nepotism, pile și influență politică, dar mai ales legislația care pur și simplu leagă mâinile oamenilor legii în aproape orice fel se situație, indiferent cât este ea de gravă, au făcut posibile și scenele jenante de la Oțelu Roșu, din dimineața zilei de 7 iunie. Atunci, un om al legii a fost pălmuit, iar celălalt a luat-o la fugă pentru a scăpa de bătaie. Au scos telefoanele și au filmat. Parcă pentru a avea și dovada rușinii pe care Poliția Română a trăit-o încă o dată. Mai mult decât atât, au ajuns să mulțumească prietenilor agresorului că au scăpat doar cu atât și chiar s-au jurat că fuseseră „băieți buni”, că nu meritau un astfel de tratament. Astăzi, dârdâie în uniforma de polițiști, cu pistoalele la brâu!
Marian Stoicănescu, zis Bully, a fost trimis deja în judecată pentru comiterea infracțiunii de ultraj, ocazie cu care a și schimbat arestul preventiv cu arestul la domiciliu. Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș a reținut că, pe la ora 4.40 a zilei de 7 iunie, în timp ce era la volanul Mercedesului său, deplasându-se de la un bar din Oțelu Roșu către zona de agrement Gura Jgheabului, pentru a continua petrecerea, nu a respectat semnalul de oprire al agentului de poliție Andrei Buda, accelerând autoturismul înspre colegul acestuia, Luca Blidariu, cu intenția de a-l lovi. A coborât fulger și s-a dus furios către Blidariu, înjurându-l și amenințându-l. Ba chiar l-a lovit cu palma peste față! Apoi s-a îndreptat către agentul de poliție Buda, care a luat-o la fugă. Pentru că nu l-a ajuns, s-a întors la Blidariu și l-a lovit din nou peste față. „Manifestările violente ale inculpatului au produs o temere celor doi lucrători de poliție”, au concluzionat organele de cercetare penală.
Polițistul Blidariu a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș reclamând că oprise pentru verificări un autoturism Opel, moment în care un Mercedes ce nu oprise la semnalul colegului său se îndrepta amenințător spre el, cu intenția de a-l lovi. Buda a depus și el plângere, reclamând că a fost amenințat de Stoicănescu, care l-a alergat pentru a-l lovi. Declarațiile celor doi polițiști date în fața procurorului sunt pur și simplu incredibile. Blidariu avea informații că persoane băute se deplasează spre Gura Jgheabului. A hotărât împreună cu colegul său să facă un filtru. Mai întâi, a fost tras pe dreapta autoturismul condus de Georgiana Litră, concubina lui Bully, femeia spunând că nu are documentele asupra ei. Din spate veneau alte două autoturisme. Buda le-a făcut semn să oprească. Primul autoturism nu a oprit, al doilea, da. În Mercedes l-a recunoscut pe Stoicănescu, figură cunoscută în Oțelu Roșu deoarece are un salon de tatuaje. Acesta i-a dat o palmă, apoi pe a doua. „Întrucât mă simțeam amețit, am fost condus la Spitalul Oțelu Roșu în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a mărturisit polițistul în vârstă de 29 de ani. Medicul legist i-a acordat 2-3 zile de îngrijiri medicale!
Pentru mult mai tânărul polițist Buda, fuga a fost mai sănătoasă. „În timp ce alergam văzându-l pe Stoicănescu că aleargă după mine, mi-a fost foarte teamă și am pus mâna pe pistol încercând să-l scot din toc și să trag, dar nu am mai apucat întrucât s-a apropiat foarte tare de mine și eu nu mai aveam timp să îndeplinesc procedurile legale de folosire a armei, respectiv să somez și apoi să trag un foc de avertisment. După ce m-a alergat 15-20 de metri și a văzut că nu mă poate ajunge, s-a întors spre colegul meu și l-a lovit cu palma în zona feței, moment în care a sărit și concubina acestuia împreună cu martorul Fenchea și l-au imobilizat”, a declarat polițistul.
Din imaginile surprinse cu telefonul de către polițistul Blidariu, se observă foarte clar comportamentul extrem de violent și amenințător al lui Stoicănescu, lucru confirmat și de procuror, care a reținut că „acțiunea de intimidare pe care a săvârșit-o inculpatul asupra celor doi polițiști este susceptibilă de a le produce o stare de temere”. De ce a pus însă Blidariu mâna pe telefon să filmeze și nu pe pistol, pentru a-și salva colegul care era alerga de inculpat, sau de a se proteja pe sine, după ce fusese deja lovit și, ulterior, încă o dată, e greu de spus. Probabil, din motivele amintite mai sus, dar nu mai e niciun secret faptul că, polițistului român, în general, îi este teamă să pună mâna pe armă și cu atât mai puțin să o și folosească. Legislația obligă la tot felul de explicații și rapoarte, care protejează mai degrabă infractorul decât pe omul legii.
„Și acum sunt într-o stare de temere și îmi este teamă pur și simplu să mai ies în stradă pe timp de noapte, temându-mă de faptul că această persoană îmi va face rău” – agent de poliție Andrei Buda
Procurorul de caz subliniază că polițistului Buda, „fiindu-i frică de inculpat, a început să fugă”, dar și faptul că martorul Ionuț Vigaru l-a obstrucționat pe acesta să mai filmeze cu telefonul. Chiar și așa, telefonul a surprins un dialog de-a dreptul halucinant dintre polițistul Blidariu și un alt martor, prieten al lui Bully.
…
Blidariu: Da, mulțumesc, te apreciez, altfel mă bătea rău de tot. Scoteam pistolul, îl împușcam, uite… puteam să scot pistolul!
Martor: Nu spune că ți-a dat o palmă, că e ultraj deja!
Blidariu: E ultraj oricum. Nu rămâne așa. Nu pot!
Martor: Mă, poate a greșit și el acum, dar nu te-a lovit, las-o așa!
Blidariu: Apelez la bunul tău simț, sincer acum. Eu zic că am fost băiețaș cu toată lumea, sincer acum.
…
Martorul Darius Fenchea se jură acum ca n-a văzut nicio palmă și nici nu-și mai amintește cum se ruga de polițiști să nu consemneze loviturile. Pretinde că era băut. La fel ca toți ceilalți, cu care petrecuse la „Halos”. „Nu am văzut să fi lovit vreunul dintre polițiști”, a declarat acesta procurorului. Nici martorul Vigariu nu a văzut să fie lovit vreun polițist: „Lucrătorul de poliție mi-a mulțumit mie, dar mai ales lui Fenchea cu privire la faptul că l-am ținut pe Marian ca să nu-i bată pe polițiști, acesta chiar afirmând că, dacă noi nu eram, era mai rău!”
Concubina lui Bully recunoaște că erau toți băuți, dar nu și-a văzut iubitul lovindu-i pe oamenii legii. Inculpatul recunoaște doar amenințările, nu și palmele date polițistului, astfel că Parchetul a reținut că a avut o atitudine relativ sinceră. Polițiștii nu au niciun fel de pretenții de la Bully, nu s-au constituit părți civile, cer doar tragerea sa la răspundere penală.
Cosmin Bolosin, avocatul inculpatului, remarcă o mare doză de exagerare a celor doi polițiști, care ar fi dovedit și de faptul că instanța a înlocuit cea mai aspră măsură preventivă cu cea a arestului la domiciliu. „E ultraj prin amenințare și în astfel de cazuri se poate lua și altă măsură preventivă. Nu se discută acum vinovăția sau nevinovăția clientului meu, ci doar dacă temeiurile ce s-au avut în vedere la luarea măsurii arestului mai subzistă sau nu. Practica judiciară constantă a statuat că temeiurile se pot schimba de la o zi la alta, de la o oră la alta. El recunoaște că a amenințat și a regretat amenințarea adusă celor doi polițiști. Nu mi-a spus că ar fi lovit pe vreunul dintre ei. Referitor la alcoolemie, vă pot spune că era sub pragul de infracțiune, era la nivel de contravenție”, a precizat, pentru expressdebanat.ro, avocatul Bolosin.
Procesul e deja în desfășurare, Marian Stoicănescu e în arest la domiciliu, iar cei doi polițiști tremură de frică! Cetățenii mai au motive să se considere în siguranță?! Sloganul Poliției, „Siguranță și încredere”, mai are vreo valoare?! Poliția Română are nevoie de bărbați, dar mai ales de legislație și chiar de mai puțină sensibilitate a comunității la fiecare intervenție în forță. Nu de alta, dar toți infractorii au drepturi, în timp ce polițiștii poartă de multe ori după ei armament pe post de accesoriu. Iar societatea îi hulește când mai calcă pe cap câte un individ ce le pune lor sau altora viața în pericol.
CITEȘTE ȘI: