EXCLUSIV. Fiscul l-a “iertat” pe un ales local de 1,6 milioane de lei! Cine a dat ordin să se ridice popririle de pe conturile lui Blajovan?!

Ancheta care a descoperit probleme grave la Finanțele din Caraș-Severin îl are în centrul atenției pe fostul consilier local și șef al Registrului Auto, Viorel Blajovan. De banii acestuia au avut grijă funcționarii sus-puși, chiar în detrimentul statului și cu încălcarea gravă a legii!

Express de Banat a scris în exclusivitate despre protecția asigurată de Fiscul din Caraș-Severin banilor unui om politic care a știut să tacă și să facă! Deşi nu achitase niciun leu din debitul cu care era consemnat la Fisc, Viorel Blajovan a fost “iertat” de angajații statului cu funcții de conducere. Ba, mai mult, aceștia au trimis adrese de ridicare a popririlor chiar şi către bănci!

Controlul declanşat la Finanţele din Caraş-Severin a scos la lumină un adevărat păienjeniş de relaţii şi alianţe transpartinice, toate cu mâna în buzunarul statului. Pe 24 februarie 2009, prin decizia 2169 din 26 ianuarie a DGFP Caraş-Severin, s-a transmis decizia atragerii răspunderii solidare a şefului RAR şi, totodată, consilier local la Reșița, Viorel Blajovan, către AFP Reşiţa. Pentru plata a 1,6 milioane de lei, ce reprezentau obligaţii fiscale neachitate de către SC Elvest Palia Group Orăştie!

Controlul dispus de ANAF a descoperit că, pe 29 septembrie 2010, „au fost întocmite, avizate şi aprobate de către AFP Reşiţa adresele de ridicare a propririi cu nr. 12608/26.09.2010 în condiţiile în care debitul în sumă de 1.640.272 de lei nu a fost achitat de către contribuabil”. Aspect consemnat în raportul de control!

La acea vreme, şefa serviciului era Olga Borteş. Întâmplător sau nu, soţia comandantului adjunct al IPJ Caraş-Severin la acea vreme, Nicolae Borteş.

Adresa de ridicare a popririi, în condițiile în care, așa cum spune raportul de control, nu se plătise niciun leu din debitul de peste un milion şi jumătate de lei noi, a fost trimisă şi către Raiffeisen Bank, BRD şi BCR. Dar şi către RAR şi Primăria Reşiţa, pentru ca nu cumva veniturile consilierului local şi şef de deconcentrată să fie afectate de datoria către Fisc!

Inspectorii veniţi în control au solicitat o notă explicativă funcţionarului care a făcut operaţia în programul informatic al Fiscului. Este vorba despre Dana Şipoş. Aceasta a recunoscut “faptul că în momentul ridicării propririi din 29.09.2010, contribuabilul Blajovan Ioan Viorel … nu achitase nimic din debit, menţionând că acest lucru a fost dispus de doamna Olga Borteş, şeful ierarhic al acesteia la momentul respectiv”. Lucru consemnat de asemenea de inspectorii ANAF în raportul de control. În consecinţă, pe 9 august 2013, corpul de control i-a cerut Olgăi Borteş o notă justificativă în acest sens. ” Olga Borteş, care îndeplinea funcţia de şef Serviciu Registru Contribuabili, Declaraţii fiscale – Persoane Fizice, a refuzat să scrie vreun rând.

Inspectorii ajunşi în control la AFP Reşiţa i-au cerut, din nou, pe 12 august 2013, notă explicativă pentru dispoziţiile date şi actele avizate dar, încă o dată, Olga Borteş a refuzat să dea explicații. Și, se pare, nici nu avea vreo obligație în acest sens, Olga Borteş fiind şi astăzi angajata acestei instituţii!

Viorel Blajovan spune că lucrurile stau cu totul altel, că la mijloc ar fi doar niște răfuieli între foștii șefi ai Finanțelor. “Din 2009 am tot plătit, am tot plătit. Fostul șef a avut ceva de împărțit cu Doru Cozma, că o furat, că a dres. L-a dat la Poliție, am fost acolo, am arătat documentele și e totul în regulă. Problema e la ei, la Finanțe. Banii au fost recuperați, vreo 300 de milioane de lei vechi. S-au pus banii jos, unde-i prejudiciul?! Sigur că există un proces, nici acum nu e finalizat, dar prejudiciul a fost recuperat din minutul 1. În 2006-2007, când euro a scăzut de la 4,3 la 3,1, aveam 270 de oameni în firmă. A scăzut euro în ianuarie sau februarie, dar a trebuit să duc contractile până la sfârșitul anului și asta mi-a adus o pagubă de vreo 600 de milioane de lei vechi. Când am văzut că nu pot să le plătesc, am vândut firma, cu datorii de vreo 700 de milioane. În trei ani, s-au făcut 16 miliarde. Finanțele de la Hunedoara m-a dat în judecată, că de ce am vândut firma. Șmecherii ăia au dus firma la Severin și au băgat-o în faliment. S-au mai adunat trei miliarde și ceva, s-au făcut vreo 20! Acum mă judec cu ei. Din 2009 plătesc din salariu, nu se pune problema că sunt rău-platnic. Mie atunci mi-au deblocat contul în urma unei hotărâri judecătorești, nu a fost nicio șmecherie”, a explicat Blajovan pentru expressdebanat.ro.

În Finanțe e destul miros de bani negri, aşa că, Express de Banat va continua să prezinte cum, dacă eşti prieten cu cine trebuie, scapi cu buzunarele pline, chiar dacă aduci statului prejudicii de milioane de lei!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/