EXCLUSIV: Doar Tiucă şi Munteanu fac puşcărie!

Trei dintre poliţiştii de frontieră care au sprijinit cel mai bine organizat grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări din zona Naidăş-Oraviţa au scăpat, deocamdată, de puşcărie. În schimb, Tiucă şi Munteanu s-au bucurat doar de o reducere a pedepselor aplicate de Tribunalul Caraş-Severin.

 

Marcel Tiucă, şeful Sectorului Oraviţa, Alin Munteanu, Sorin Brebu, Alexandru Creţa şi Nicolae Ciublea au ajuns în faţa instanţei după ce Florian Halăs şi membrii grupării conduse de acesta i-au deconspirat pentru a-şi salva pielea. Constantin Radovan, contrabandist de ţigări, a ajuns şi el în sala de judecată, alături de cei cinci poliţişti. Şi-au recunoscut vinovăţia, mai puţin Tiucă şi Munteanu, dar Tribunalul Caraş-Severin i-a condamnat pe toţi. “Inculpaţii Tiucă şi Munteanu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare. Inculpaţii Creţa şi Ciublea au fost condamnaţi la o pedeapsă de trei ani şi şase luni închisoare, iar inculpaţii Brebu şi Radovan au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare”, a precizat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

Toţi inculpaţii au atacat sentinţa instanţei cărăşene, Curtea de Apel Timişoara dând dovadă de mult mai multă clemenţă. Astfel, din cei şase inculpaţi, patru au scăpat de închisoare, primind pedepse cu suspendare. Brebu şi Radovan au scăpat cu câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru un termen de încercare de trei ani şi jumătate. Creţa şi Ciublea au primit la apel câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani. În schimb, Tiucă şi Munteanu vor face puşcărie, pentru că, în cazul lor, pedepsele au fost doar reduse, de la cinci la patru ani şi şase luni. Inculpaţii şi Ministerul Public pot face recurs în termen de zece zile.

“Având în vedere soluţia instanţei de fond, putem spune că pentru apărare este o mare victorie. Am obţinut o pedeapsă coborâtă sub minimul prevăzut de lege, o condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Consider că este o soluţie temeinică şi legală şi că o pedepsă neprivativă de libertate este suficientă pentru clientul meu de a se reabilita moral în faţa societăţii”, a declarat avocatul Ionuţ Chilom.

“Este o soluţie care reflectă atitudinea sinceră a inculpatului Creţa de care acesta a dat dovadă, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţelor de judecată. A fost o greşeală venită pe fondul tinereţii lui, iar pentru a nu defăima instituţia şi-a prezentat demisia”, Loredana Sabo, avocat