Austria a cunoscut recent o creștere alarmantă a numărului de infecții cu COVID-19, înregistrând mult mai multe cazuri zilnice decât a înregistrat în timpul primului val al pandemiei. Numărul de cazuri noi zilnice în Austria s-a situat între 14.000 și 15.000 în ultimele zile – în creștere bruscă de la doar câteva sute pe zi în timpul verii și sub 3.000 pe zi în cea mai mare parte a lunii octombrie.
Austria a devenit prima țară din lume care a impus lockdown, din 14 noiembrie, pentru persoanele nevaccinate, iar de pe 22 noiembrie – pentru toate persoanele. A fost introdus un blocaj național care seamănă în mare măsură cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, la începutul pandemiei. Oamenilor li s-a spus să lucreze de acasă și să iasă doar pentru scopuri esențiale. Școlile sunt deschise, deși părinții sunt rugați să țină copiii acasă, dacă este posibil.
O tânără din Reșița, stabilită în Austria, descrie situația pe care o traversează. „Departe de ceea ce se scrie prin ziare. Suntem în lockdown, dar nu e chiar așa restrictiv. Da, s-au închis magazinele de îmbrăcăminte, cinematografele, restaurantele, ceea ce nu e necesar traiului de zi cu zi. În rest, lumea circulă pe stradă, nu e chiar așa ca anul trecut, la începuturile pandemiei. La serviciu se merge cu 3G, adică testat, vaccinat sau trecut prin boală. Sincer, e un haos cu testele astea fiindcă se fac în număr mare, lumea e stresată, se stă la coadă, cad serverele terminalelor, nu vin rezultatele, eu înțeleg frustrarea oamenilor. Cel mai tare suferă copiii acum! Când stau închiși în case, când merg la școală. Acum, deși e lockdown, ei pot merge fizic la școală nu ca în alte dăți când erau blocați în case. Presiunea psihică e mult prea mare și au mult de suferit izolați, în plus părinții sunt total depășiți că doar ei nu sunt pedagogi. La noi, în Austria, regula e că de trei ori pe săptămână sunt testați copiii și poartă mască tot timpul, mai puțin în timpul pauzelor de masă”.
S-a recurs la lockdown ca să mai scadă numărul de cazuri. „Dacă va funcționa, rămâne să vedem. Majoritatea austriecilor spun că acțiunea asta de restricții e ceva normal pentru că a crescut numărul persoanelor internate în spital și mai ales a crescut presiunea din cauza lipsei personalului medical din spitale. Antivacciniștii sigur că ies în stradă, țipă, urlă în continuare și nu mai pot de mila poporului. Dar s-a dovedit că ei stau la căldură și doar trimit filmulețe înregistrate pe Instagram. Pe 13 decembrie vom ieși din lockdown, iar pentru vaccinați va fi din nou totul normal, pentru cei nevaccinați va continua probabil teroarea. În plus, educația e alta aici. Lumea nu stă atât în fața televizorului, mulți își caută singuri surse și se informează. Nu sunt atâta după show…”
Se mai vorbește că din februarie se va introduce obligativitatea vaccinului. Tânăra din Reșița spune că „eu nu sunt de acord cu asta, dar autoritățile consideră că rata mică de vaccinare ne va determina să intrăm din nou în lockdown și atunci economia va fi compromisă. Unele firme, ca și în România, abia supraviețuiesc, altele în schimb au înflorit în perioada asta. Dar aici mediul de afaceri a fost ajutat substanțial, mai ales cei din industria ospitalității care au intrat în kurzarbeit, cum zic ei, adică în șomaj tehnic. Din câte se pare, mai multe voci susțin că Guvernul nu a știut să managerieze criza nici anul acesta. E adevărat, s-a mințit mult, dar având în vedere că ei înșiși, membrii Guvernului, se află într-o criză, era clar că vor da greș (vezi cazul fostului cancelar Sebastian Kurz, care a demisionat pe caz de corupție). Criza economică s-a instalat deja de mult timp, de cum a început pandemia și s-au alocat bani împrumutați, adică bani pe care nu-i aveam. Vom vedea atunci cum vor evolua lucrurile, dacă chiar se va introduce obligativitatea vaccinului sau nu.”
Foto: Guliver/GettyImages