Cea mai mare pedeapsă din Caraș-Severin

Crima de la Apadia, care a avut loc în noaptea de 14/15 iunie 2010, a fost pedepsită mai sever decât oricare altă infracţiune supusă judecăţii magistraţilor cărăşeni. Doi bărbaţi, recidivişti, au săvârşit un omor deosebit de grav pentru un costum de haine, câteva telefoane mobile şi vreo două conserve.

Duşco Buzar şi-a frecat mâine de bucurie când Tribunalul Caraş-Severin l-a condamnat, iniţial, la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie urmată de moartea victimei. Instanţele superioare au retrimis dosarul pe masa judecătorilor cărăşeni, considerând că inculpatul trebuie să răspundă pentru o infracţiune pedepsită mult mai aspru, şi anume, omor deosebit de grav. De data aceasta, Duşco Buzar şi celălalt inculpat din cauză, Ioan Petru Gligor, părtaş şi el la crimă, au primit pedepse cum Tribunalul Caraş-Severin nu a mai dat, spun avocaţii cu experienţă, niciodată. “Cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte 25 de ani de închisoare. Se va deduce din pedeapsa aplicată inculpaţilor, perioada reţinerii arestului preventiv, începând cu data de 17.06.2010 şi până la zi”, a declarat Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin. Totodată, cei doi criminali au fost obligaţi la plata sumelor de 2.500 euro şi 10.000 lei, cu titlu de despăgubiri civile, şi la plata sumei de 5.000 euro, cu titlu de prejudiciu moral.

Au ucis cu fără remuşcări
În dimineaţa zilei de 15 iunie 2010, un bătrân de 62 ani a fost găsit decedat în locuinţa sa din comuna Brebu, satul Apadia. “Acesta prezenta mai multe lovituri la nivelul capului, iar bunurile din locuinţă erau răvăşite. Au fost sustrase trei telefoane mobile, un costum de haine şi alimente, carne şi conserve. Din curtea locuinţei a fost sustras şi un tractor”, precizează Ancuţa Cărbunaru, de la IPJ Caraş-Severin. După ce au verificat mai multe piste, poliţiştii i-au identificat pe autorii crimei: Buzar Duşco şi Ioan Gligor.
“Fiind audiat, Duşco Buzar a recunoscut fapta şi a indicat locul unde a abandonat tractorul sustras de la victimă cu scopul de a se deplasa în judeţul Timiş pentru a-l vinde. Ioan Gligor nu a recunoscut comiterea faptei susţinând că doar l-a însoţit pe Duşco Buzar în localitatea Apadia, până lângă poarta locuinţei victimei. Pus în faţa probelor administrate de către lucrătorii care au participat la soluţionarea cazului, acesta şi-a recunoscut fapta”, a mai spus reprezentantul Poliţiei din Caraş-Severin.
Dezvăluirile oamenilor legii nu se opresc însă aici. “Victima a fost găsită într-o poziţie nefirească şi se pare că a fost abuzată sexual de către inculpaţi. Mai mult decât atât, precizează Ancuţa Cărbunaru, au fost obţinute date din care rezultă faptul că, în cursul lunii iunie 2009, în timp ce se afla în localitatea Lyon din Franţa, acesta, împreună cu un alt bărbat, au ucis o româncă ce îi avea ca proxeneţi pe cei doi.