Iacob Chişărău, fostul director al Moldomin Moldova Nouă, a primit astăzi pedeapsa pentru accidentul provocat de el acum doi ani, în care au murit trei studenţi reşiţeni şi în urma căruia altul a rămas cu sechele pentru tot restul vieţii.
Judecătoria Deta l-a găsit vinovat pe fostul consilier judeţean şi primar al oraşului din Clisura Dunării pentru comiterea a două infracţiuni: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Prima dintre ele a fost pedepsită cu patru ani de închisoare, iar cea de-a doua cu unul singur. ,,Cele două pedepse s-au contopit şi, fiind în concurs cu pedepsele pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia, în final a rezultat o pedeapsă rezultantă de 4 ani închisoare”, a precizat judecătorul Daniel Herman.
Chişărău fusese condamnat la trei ani de puşcărie de Curtea de Apel Timişoara, decizie rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru mituirea judecătorului Cătălin Şerban în cazul insolvenţei Moldomin. Judecătoria Deta s-a pronunţat astăzi şi cu privire la latura civilă. Astfel, Chişărău a fost obligat la achitarea cheltuielilor către Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, va trebui să-i plătească supravieţuitorului 4.645,16 lei daune materiale și 100.000 de euro daune morale. În solidar cu SC Moldomin și alături de asigurator a fost obligat la plata a 2.166,4 lei daune materiale și 200.000 daune morale Zlatiei Cocar, mama lui Bien, una dintre victime. 200.000 de euro, daune morale, îi va plăti lui Adrian Bălteanu, şi alte 60.000 de euro lui Dragoş Bălteanu. Tot câte 200.000 de euro vor primi şi Floare Mitu şi Tatiana Marian. Chişărău va scoate din buzunar alte 60.000 de euro pentru Alin Turcea, altă parte civilă în dosar.
,,În legătură cu condamnarea, solicitarea exprimată de mine în fața instanței a fost să fie mai mare decât cea pe care o execută în prezent, astfel încât să se știe că măcar o zi de închisoare este pentru această infracțiune. Din acest punct de vedere, sunt mulțumit, dar trebuie să iau legătura cu clienții mei. O astfel de condamnare este benefică, întrucât trebuie să fie un exemplu pentru cei care ocupă funcții publice și comit astfel de infracțiuni. Instanța a vrut să sancționeze și comportamentul urât pe care Iacob Chișărău l-a avut față de familiile victimelor și, în principal, față de memoria băieților decedați. Latura civilă nu e o prioritate, ceea ce am vrut noi a fost pedepsirea inculpatului. Uneori, o astfel de condamnare este, poate, o mică victorie a omului de rând”, a declarat, pentru Express de Banat, avocatul Vlad Hosu.