EXCLUSIV. Bătaie de joc pe bani publici!

Pumnul pe care primarul Petru Lorinţ i l-a aplicat în figură unui consătean a atras o atenţie specială asupra comunei Domaşnea, astfel că au început să iasă la iveală lucruri de-a dreptul incredibile.   

Modul în care jurnaliştii Express de Banat au fost întâmpinaţi în comuna cărăşeană de oamenii edilului-şef ne-a pus pe gânduri. Dacă ar fi fost vorba doar de acel pumn, de un caz izolat cu alte cuvinte, nu s-ar fi justificat o reacţie atât de violentă din partea celor care îl protejau pe Petru Lorinţ. Am înţeles imediat că la Domaşnea şi în satele aparţinătoare sunt multe lucruri despre care presa şi opinia publică nu ar trebui să afle. Am ascultat recomandările, am solicitat sprijinul organelor de poliţie şi am asistat la şedinţa de Consiliu Local de miercuri. Am văzut şi am auzit lucruri incredibile, pe care vi le vom prezenta într-o lungă serie de articole de astăzi încolo.

Şedinţe în afara legii

În primul rând am remarcat că şedinţele Consiliului Local se ţin într-o locaţie care seamănă cu grajdul unui om cât de cât mai gospodar din comună. Apoi, am constatat că şedinţele se derulează după cum dictează primarul, că nu se respectă nicio regulă, că proiectele de hotărâre nu sunt însoţite de expunerile de motive, de documentaţie şi că se introduc pe ordinea de zi şi se supun votului după cum vrea primul om al comunei. Dar despre toate acestea vom relata în zilele următoare. Până atunci vom vorbi despre uşurinţa cu care primarul Lorinţ şi consilierii locali din Domaşnea cheltuiesc banul public.

O singură ofertă, nicio negociere!

Imediat după ce preşedintele de şedinţă a dat citire ordinii de zi, edilul-şef a solicitat, fluturând o hârtie, introducerea în regim de urgenţă a încă unui proiect de hotărâre. ,,Am o ofertă aici, dacă sunteţi de acord să o puneţi pe ordinea de zi, în legătură cu Staicu. Ştiţi că suntem în proces, am ajuns la Înalta Curte, s-a dat procesul spre rejudecare la Timişoara. Am avut o avocată din Bucureşti şi acum am primit o ofertă din partea ei să ne reprezinte la Curtea de Apel Timişoara”, le-a explicat primarul Lorinţ consilierilor locali motivele pentru care a ,,iniţiat” acest proiect. Preşedintele de şedinţă a citit oferta Anei Lupulescu, avocat în Baroul Bucureşti:  ,,Cere un onorariu de 500 de euro plus TVA pe termen de judecată, la care se adaugă cheltuielile de deplasare la Timişoara, cheltuieli care nu vor depăşi suma de 250 de euro pe termen”. Nu s-a luat în calcul vreo negociere, iar despre cereri de oferte şi de la alţi avocaţi nici gând!

Şase la trei!

500 de euro pentru fiecare termen?! Prea mult, mult prea mult, au spus trei dintre consilieri. Alţi şase însă, cu zâmbetul pe buze, ba chiar râzându-le în nas colegilor lor, aşa cum făcea şi primarul, au ridicat mâna votând ,,pentru” şi proiectul a trecut. Acestor aleşi ai oamenilor din Domaşnea nu li s-a părut stupid să angajeze pentru un proces la Timişoara un avocat din Bucureşti! Nu li s-a părut păgubos nici măcar faptul că vor scoate aceşti bani din bugetul local pentru fiecare termen, or la cât de mult se pot tergiversa procesele în România e foarte posibil ca sumele de 500 euro + TVA şi 250 euro să fie înmulţite cu un număr foarte mare. Drept dovadă, procesul respectiv datează din 2011, de patru ani! Pe primar şi consilierii locali nu-i interesează însă, ei fiind siguri că procesul va fi câştigat de Consiliul Local, ceea ce ar însemna că toate cheltuielile de judecată vor fi suportate de pârât. De unde atâta siguranţă greu de spus, în condiţiile în care instanţa supremă a dispus rejudecarea cauzei. Onorariul pe care îl va încasa avocata Lupulescu nu este unul de succes, adică plătit doar în cazul în care procesul va fi câştigat de Consiliul Local, ci indiferent de soluţie. Ba mai mult, soluţia nici măcar nu va fi definitivă, urmând să se mai consume o cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai au un avocat!

Lucrurile sunt şi mai grave de atât, după cum afirmă unul dintre cei trei consilieri care au votat împotriva încheierii acestui contract. ,,Mai e un avocat din Reşiţa cu care avem un contract de asistenţă juridică permanentă. E vorba de Dan Stan. Nu a trecut prin Consiliul Local contractul cu acest avocat, deci nu ştim exact pe ce sumă e încheiat”, a spus Tudor Milulescu.

Mii de euro pentru praful de pe tobă! 

Procesul pentru care cetăţenii din Domaşnea vor plăti atât de scump e legat de un litigiu cu SC Staicons Company din Băile Herculane. Firmă în insolvenţă şi aflată acum pe mâna administratorului judiciar! Cu alte cuvinte, e posibil ca procesul să fie câştigat de avocata angajată de Consiliul Local Domaşnea, dar la fel de posibil este să nu mai ai ce recupera de la SC Staicons. Practic, la gaura actuală dată bugetului local de SC Staicons s-ar adăuga şi onorariul avocatei, care e fabulos!