Băncile din Reşiţa, escrocate cu miliarde de lei!

Mai multe persoane judecate şi condamnate de Tribunalul Caraş-Severin au creat un adevărat fenomen infracţional la nivelul judeţului, ceea ce a perturbat activitatea bancară de creditare. Băncile din Reşiţa au acordat credite de miliarde pe baza unor documente false.

Potrivit procurorului Maria Aninoiu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, în cursul anului 2006, Mihai Buzatu (foto), patronul SC Gurban Trans SRL, şi Iulian Bundaru, administrator al SC Kalahari SRL, şi-au folosit firmele pentru a câştiga bani frumoşi. Nu însă din activităţi legale, ci ca urmare a unor escrocherii. “Sub pretextul că intenţionează să achiziţioneze un microbuz pentru SC Gurban Trans, învinuiţii au desfăşurat activităţi de racolare a unor persoane care nu realizau venituri şi le-au dat asigurări că ei vor întocmi documente de venit pentru obţinerea unor credite bancare şi vor achita ratele scadente, condiţia fiind ca 90 la sută din suma împrumutată de fiecare persoană să revină celor doi învinuiţi”, a reţinut procurorul în rechizitoriu.

Credite false de la toate băncile

Bundaru s-a folosit de contabilul său, Laurenţiu Datcu, pentru a întocmi actele false, în timp ce, Buzatu a apelat la Elena Peia, directorul economic al firmei sale. În perioada octombrie 2006-14 februarie 2008, inculpatul Buzatu i-a contactat prin angajatul său Marian Rotaru, pe Iosif Işfan, Trandafir şi Alin Gavrilă, Petru şi Ioan Petroşca, Gyorgy Bokor, Ioan Cora, Cornel Borcă, Ion Gherman, Dionisie Anghel, Gheorghe Fiat, Pavel Boterez, Petru Codoşpan şi Tibor Lukacs. La solicitarea şi cu complicitatea lui Buzatu, aceştia au obţinut în condiţii nelegale credite bancare în sumă de aproape 200.000 de lei şi 5.200 de euro. Inculpatul Bundaru a găsit şi el doi “fraieri”, pe Trandafir Gavrilă şi Dragan Tovladiat. Aceştia au obţinut pentru Bundaru credite în sumă de 27.000 de lei. Tot în mod fraudulos a obţinut credite şi Ionela Brînzei.

 Au scăpat cu amendă

Escrocheriile au încetat la 14 februarie 2008, când Tibor Lukacs a cumpărat în rate, dintr-un magazin din Reşiţa, electronice în valoare de 7.000 de lei. Poliţiştii l-au prins pe bărbat exact când transporta bunurile la maşina în care se afla Buzatu. Faţă de Tibor Lukacs, Petru Codoşpan, Dragan Tovladiat, Pavel Boterez, Gheorghe Fiat, Dionisie Anghel, Ion Gherman, Cornel Borca, Ioan Petroşca, Ion Cora, Gyorgy Bokor, Marian Rotaru, Petru Petroşca, Ion Brînda, Mihai Gavrilă, Doru Işfan şi Ionela Brînzei, persoane care au luat credite bancare pentru Buzatu şi Bundaru folosindu-se de documente false, s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi amendarea acestora. Speriaţi că vor face puşcărie, Ionela Brînzei şi Mihai Gavrilă au achitat integral creditele. Trandafir Gavrilă a achitat şi el unul din cele două credite obţinute în mod fraudulos.

 Infracţiuni fără număr, pedepse pe măsură

În schimb, Mihai Buzatu a fost trimis în judecată pentru instigare şi complicitate la înşelăciune, în formă continuată, şi şase fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Iulian Bundaru a răspuns în faţa legii pentru trei fapte de instigare la înşelăciune, o faptă de complicitate la înşelăciune şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Laurenţiu Datcu, contabilul lui Bundaru, a fost judecat pentru săvârşirea a şase fapte de complicitate la înşelăciune şi tot atâtea fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Elena Peia a ajuns în boxa acuzaţilor pentru cinci fapte de complicitate la înşelăciune şi şase de fals în înscrisuri sub semnătură privată. După ceva mai mult de un an, Tribunalul Caraş-Severin a pronunţat sentinţa.

“Inculpatul Buzatu a fost condamnat la zece ani închisoare, iar Iulian Bundaru a primit o pedeapsă de trei ani închisoare. Inculpaţii Datcu şi Peia au fost condamnaţi la trei ani închisoare, fiecare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru ambii inculpaţi, pe un termen de încercare de opt ani”, a precizat Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin. În plus, inculpaţii au fost obligaţi la plata a peste două miliarde de lei vechi, prejudiciu nerecuperat încă de băncile înşelate. Sentinţa Tribunalului Caraş-Severin a fost atacată deja cu apel.

Vezi mâine, pe Express de Banat, ce alte escrocherii a mai făcut Mihai Buzatu!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/