Anculia, Simi şi Ghiţă, condamnaţi la închisoare!

Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa de condamnare în dosarul fraudării fondurilor acordate de APIA Caraş-Severin sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor.

Fostul director APIA, Romică Anculia, şi ex-primarii din Oţelu Roşu şi Socol au cerut în zadar strămutarea procesului de la Tribunalul Caraş-Severin, pentru că pedepsele primite de la magistraţii arădeni nu sunt deloc blânde. Anculia a fost condamnat la opt ani de închisoare. Valentin Ghiţă a primit şase ani de închisoare, iar Iancu Simion Simi, patru ani de puşcărie. Celor trei le-au fost interzise pe o perioadă de zece ani drepturile prevăzute de art. 64, lit a, b şi c, pe o perioadă de zece ani. Denunţătorul Tudor Jurj a scăpat cu un an de închisoare cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de trei ani. Sentinţa de astăzi nu e definitivă.

Anculia a fost găsit vinovat că, în cursul anului 2011, a iniţiat şi constituit o asociere infracţională, pretinzând şi primind, în numele său personal şi al primarilor unor localităţi din Caraş-Severin, sume importante de bani. Valentin Ghiţă şi Iancu Simion Simi sunt doar doi dintre edilii care la acea vreme au bătut palma cu Anculia. Primul a cerut 25.000 de euro, bani necesari în campania electorală din 2012, când intenţiona să candideze pentru un nou mandat de primar. „Împăratul” Simi nu a apucat să primească decât 150 de milioane de lei vechi, bani necesari pentru o vizită în SUA. Sumele despre care se face vorbire în acest dosar sunt însă şi mai ameţitoare. La un moment dat, Anculia i se plângea lui Ghiţă că ar fi fost „ţepuit” de omul de afaceri Tudor Jurj cu nu mai puţin de 800.000 de euro!