EXCLUSIV. Abateri grave în Inspectoratul Școlar Județean?! Detaliile neștiute ale accidentului de lângă Soceni!

Declarații contradictorii și acuzații grave după accidentul produs astăzi în apropiere de Soceni, în urma căruia 7 cadre didactice au ajuns la spital. „Actorul principal” și ținta atacurilor este Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin.

Un microbuz al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin a fost implicat astăzi într-un accident rutier la întoarcere de la Caransebeș, acolo unde mai multe cadre didactice au fost să supravegheze derularea examenului de bacalaureat. Până aici, nimic nu ridică suspiciuni. Situația se schimbă însă în momentul în care apar contradicții în declarații. Deși inspectorul general al ISJ, Adrian Doxan, susține că a anunțat Inspectoratul Teritorial de Muncă despre producerea accidentului, reprezentanții ITM au aflat de la reporterul Express de Banat despre evenimentul rutier:

„Acum am aflat de la dumneavoastră că este vorba despre un microbuz școlar. Poliția o să ne trimită și nouă procedura de cercetare la fața locului și atunci o să vedem exact care sunt victimele, că probabil sunt profesori de la mai multe școli. Un coleg de-al meu a plecat acum la spital să vadă care e starea lor de sănătate. Inspectoratul Școlar ar fi trebuit să ne anunțe”, a declarat inspectorulșef adjunct al ITM, Ștefan Bala.

Dacă ISJ nu și-a făcut datoria în acest caz și nu a anunțat incidentul, riscă o sancțiune contravențională cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este procedura prin care profesorii au fost trimiși la muncă, deși se află în concediu. Soțul uneia dintre victime, cea care a suferit cele mai grave răni, spune că profesorii nu au avut nicio foaie oficială prin care să poată fi chemați la lucru din timpul liber. „Au trimis-o de la Inspectoratul Școlar obligat forțat, ea fiind în concediu, să meargă la supraveghere la bac în Caransebeș. Nu poți chema omul din concediu, decât cu chemare. N-au făcut nimic. Pur și simplu au trimis-o. Că dacă nu se duce, are probleme. Vin direct liste prin care sunt trimiși. Nu s-a făcut delegare sau detașare. Dacă ai o treabă, trebuie să amâni tot, că te dă afară. Legea nu prevede niciunde că trebuie să te trimită de la liceu într-un alt oraș. Și din concediu!”.

Adrian Doxan, șeful ISJ Caraș-Severin, susține însă contrariul. Acesta spune că, potrivit legii, toți profesorii care sunt înscriși pe liste pentru a supraveghea examenul de bacalaureat au completat și semnat o cerere în acest sens. „Unitățile școlare ne-au transmis nominalizările pentru funcția de asistent în cadrul examenului de bacalaureat. Se completează inclusiv un acord al fiecărui cadru didactic și acordul respectiv ar trebui să existe la unitatea școlară sau să fie transmis la Comisia Județeană. În mod clar a fost un accident în timpul serviciului! Participarea soției domnului a fost făcută în urma desemnării de către unitatea școlară și în urma semnării unui acord. Cel puțin asta spune procedura!”. Adrian Doxan admite însă că nu cunoaște în particular cazul și că va face verificări pentru a stabili dacă deplasarea s-a făcut respectând toate procedurile legale.

Soțul victimei internate la Spitalul Județean de Urgență din Reșița este însă hotărât să își facă dreptate și să reclame în instanță posibilele abateri ale Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

CITEȘTE ȘI:

NEWS ALERT. [FOTO] Microbuz școlar, implicat într-un accident rutier! Nouă persoane, pe mâna medicilor! UPDATE