Vezi ce s-a întâmplat cu fostul director UCM Reşiţa!

Adrian Chebuţiu, fostul președinte al consiliului de administrație și director general al UCM Reșița, companie pe care procurorii DNA îl acuză că a devalizat-o pur şi simplu în interes propriu, vine astăzi în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara pentru a afla dacă va fi cercetat în libertate sau va rămâne în stare de arest preventiv. Instanţa va soluţiona recursul prin care omul de afaceri a atacat decizia Tribunalului Timiş prin care i-a fost respinsă eliberarea condiţionată.

UPDATE ora 18.00

Curtea de Apel Timişoara a respins ca nefondat recursul lui Chebuţiu, astfel că fostul boss de la UCMR rămâne în arest preventiv.

UPDATE ora 07.30

gif card de energie dacus 1000x100

Prin avocaţii săi, Chebuţiu a adus în atenţia instanţei faptul că nu poate influenţa martori sau experţi, că nu poate altera sau distruge mijloacele de probă. Mai mult, a arătat că faptele pentru care este cercetat în cauză se întind până în anul 2010, dată la care conducea UCM Reşiţa, dar că în prezent nu mai are nicio legătură cu uzina reşiţeană. Chebuţiu a mai spus în apărarea sa că nu există niciun risc în a se sustrage de la ancheta penală, întrucât există deja un istoric în legătură cu un proces penal în care este implicat, proces cu ocazia căruia nu s-a constatat vreo încercare de încălcare a obligaţiilor puse în sarcina sa. Acesta şi-ar fi dat concursul pentru desfăşurarea în bune condiţii a percheziţiilor domiciliare şi a celor informatice, iar pe parcursul percheziţiilor informatice a ajutat la descărcarea fişierelor informatice care au legătură cu cauza, au mai susţinut avocaţii săi. Instanţa care a analizat cererea de eliberare condiţionată pe fond a mai reţinut cum inculpatul a arătat că „tot ceea ce a făcut a fost în slujba beneficiarilor companiilor al căror reprezentant este, că şi-a desfăşurat toată activitatea în cadrul legal oferit de Legea nr. 31/1990, că în stare de arest preventiv nu are posibilitatea de a-şi asuma responsabilităţi şi de a asculta problemele celorlalţi, că nu poate fi vorba de o continuare a activităţii infracţionale în cazul lăsării sale în libertate, că persoana sa nu reprezintă pericol social nici în prezent, aşa cum nu a prezentat un astfel de pericol nici în trecut şi că doreşte să fie cercetat în stare de libertate pentru a se implica în proiectele care au nevoie în continuare de implicarea sa”.

Reprezentantul Ministerului Public a pus însă concluzii de respingere a cererii lui Chebuţiu, pe motiv că, „sub apanajul societăţii UCM Reşiţa pe care a controlat-o în totalitate şi în cadrul căreia a luat decizii fără să accepte păreri contrare, inculpatul a încălcat atât dispoziţiile legii societăţilor comerciale, cât şi pe cele ale concurenţei, că în cauză există date conform cărora inculpatul, odată lăsat în libertate, ar proceda la fel ca şi înainte de luarea măsurii arestării preventive şi că pericolul de a influenţa martorii rezultă din chiar declaraţiile acestora şi din declaraţiile învinuiţilor”. Procurorul DNA a citit în sală un scurt fragment din declaraţia unui martor, pentru a demonstra metodele lui Chebuţiu: „Potrivit declaraţiei martorului M., în momentul în care acesta a emis o părere contrară faţă de cea a inculpatului, a fost exclus nu doar din societate, ci şi din judeţ”.

Adrian Chebuţiu e cercetat alături de Adrian Preda, fostul director executiv al UCMR, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri prevăzută, abuz în serviciu în formă calificată, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Concret, DNA reţine că în calitate de președinte al consiliului de administrație și director general al UCM Reșița, a constituit, împreună cu Preda, o asociere infracțională, urmărind obținerea pentru sine sau pentru alții de foloase patrimoniale, la această asociere inculpații fiind sprijiniți și de alţi învinuiți.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/