Evocări! Eroismul Armatei Române din Primul Război Mondial, onorat la Cercul Militar Lugoj

simpozion cm 25 11 2022
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

La Cercul Militar din Lugoj a avut loc, la finalul săptămânii, un simpozion dedicat Zilei Naționale.

Festivitatea desfășurată vineri, 25 noiembrie, a început cu intonarea Imnului de Stat al României, după care a urmat cuvântul de deschidere, rostit de comandantul Batalionului  183 Artilerie Mixtă „Ion Dragalina”, lt. col. Romeo Dacian Buhai.

Comandantul Bat. 183 Art. Mixtă a subliniat spiritul de sacrificiu al Armatei Române, care a pierdut în prima conflagrație mondială peste 330.000 de militari, secerați pe câmpul de luptă sau răpuși de boli, la care se adaugă 60.000 de soldați și ofițeri morți în prizonierat și 75.000 de invalizi de război. „Militarii sunt azi printre cei mai buni ambasadori ai României peste hotare”, a încheiat lt. col. Romeo Dacian Buhai, care a adăugat că peste 60.000 de militari au participat, din 1991 și până în prezent, la misiuni în Irak, Afganistan și alte teatre de operațiuni.

Muzeograful și arheologul Răzvan Pinca a abordat o temă incitantă, și anume „Banatul, Francmasoneria și Marea Unire”, în care a vorbit despre rolul diplomației de culise la Conferința de Pace de la Paris (începută la 18 ianuarie 1919).

„La negocierile de pace din 1919, a apărut așa numita chestiune a Banatului. Acordul din august 1916 cu Puterile Antantei stipula alipirea integrală a Banatului, în granițele sale istorice, la Regatului României, însă trei ani mai târziu promisiunile nu au mai fost ținute. Primul șef al delegației române, Brătianu, a avut o poziție intransigentă, nu a cedat. Până la urmă, a lăsat locul lui Al. Vaida Voievod pregătit din timp pentru a prelua conducerea negocierilor. Pentru a da României cea mai favorabilă poziție, acesta intrase în Masonerie, ceea ce i-a facilitat contacte externe la alt nivel” – arătat Pinca.

Vorbitorul a evidențiat și prezența delegaților lugojeni – Caius Brediceanu și Traian Vuia, în delegația României la Conferința de Pace de la Paris.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Profesorul Florin Bombescu, de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, s-a referit la recunoașterea internațională a Marii Uniri. Istoricul a evidențiat aspecte interesante și mai puțin cunoscute din negocierile de pace de la Paris, unde Regina Maria a României a avut un rol foarte important.

Ionuț Furdean, Protopopul Lugojului, s-a referit la legătura dintre Armată și Biserică, precum și la numărul mare de delegați trimiși de consiliile parohiale din Banat pentru a consfinți Marea Unire.

Protopopul Onorific Ioan Cerbu a vorbit despre războiul din apropierea României, întrebând retoric: „Oare care soldat este martir? Cel care moare în luptă pentru a-și apăra patria sau cel care pleacă de acasă, pentru a invada și distruge altă țară, și piere acolo?”

Generalul în rezervă Gheorghe Feraru  a subliniat importanța campaniei Armatei Române din 1919 împotriva lui Bela Kuhn, care a dus trupele noastre la Budapesta, dar și importanța Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920.

Simpozionul s-a bucurat de un public numeros, de toate vârstele, de la elevi ai Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, la nonagenarul profesor Nicolae Streian, veteran de război.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/