Sărbătoarea teatrului! Actorii lugojeni au inaugurat ediția 2022 a Festivalului FestTeamArt

teatrul lugojean
1000x100 (1)

Desfășurat în perioada 24-26 noiembrie, festivalul de teatru FestTeamArt de la Lugoj a reunit șapte trupe de teatru din cinci orașe ale țării. Păstrând tradiția edițiilor precedente, primul spectacol a fost oferit de actorii teatrului gazdă, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”.

Actorii lugojeni au prezentat comedia de succes „Haide, ucide-mă, dragoste!” de Aziz Nesin, în regia și scenografia Mariei Voronca. Din distribuție au făcut parte Ileana Căprariu Nemecsek, Lăcrămioara Bercean, Tudor Trăilă, „vocea de la radio” aparținând lui Constantin Ilie.

Însă primul schimb de replici, pe scena festivalului, a aparținut prezentatorilor ediției 2022, actorii Loredana Lupescu și Constantin Ilie. „Începând din anul 1992, Thalia reunește, în fața unui public lugojean cu dragoste de teatru, actori talentați din România și de pretutindeni, creând sărbătoare în această urbe cu străveche tradiție cultural-artistică.”

Peste 1.800 de participanți din 17 țări europene, din Asia și America de Sud, 179 de spectacole și 15 premiere teatrale lugojene – iată bilanțul acestei manifestări festivaliere recunoscute pe plan național și internațional, ca una dintre cele mai prestigioase evenimente de acest gen din România.

expressheadergeneral (1)

La această ediție au fost prezentate pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” șapte spectacole ale unor trupe talentate din cinci orașe: Caracal, Brașov, Roman, Medgidia și bineînțeles, Lugoj, cu titluri incitante și piese atractive.

Această manifestare festivalieră este organizată de către Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul financiar acordat de către Primăria municipiului și Consiliul municipal Lugoj.

Premiera spectacolului „Haide, ucide-mă, dragoste!” de Aziz Nesin a avut loc în 2007, an în care actrița și regizoarea Maria Voronca a pus în valoare o piesă din dramaturgia turcă, mai puțin cunoscută la noi în țară. Între timp, deși distribuția s-a schimbat (în rolul funcționarului de la gaze, devenit… generalul de la gaze, grație „siropului” pentru sciatică, au mai jucat, în trecut, Ovidiu Decean și Silviu Simonescu), spectacolul nu și-a pierdut din prospețime. O reprezentație foarte bine pusă la punct, în care dialogurile spumoase au alternat cu comicul de situație și care s-a dovedit o alegere foarte inspirată pentru deschiderea oficială a festivalului.