Maria Grapini a ridicat recent problema dreptului organizațiilor non-guvermentale de a se interesa în detaliu de activitatea din centrele pentru persoanele cu handicap. În acest sens, europarlamentarul a scris celor de la Comisia Europeană, cu solicitarea ca aceste vizite să poată fi făcute inopinat.
Grapini a ridicat problema că multe ONG-uri nu sunt lăsate să viziteze centrele. „În mai multe state membre ale UE, centrele pentru persoanele cu dizabilități sunt monitorizate de ONG-uri. Pentru a-și îndeplini activitățile prevăzute în statut, și anume servicii de identificare și cercetare a tuturor situațiilor de handicap și a condițiilor de sănătate ONG-urile, trebuie să efectueze vizite inopinate la centrele pentru persoane cu dizabilități. În momentul de față, multe centre pentru persoane cu dizabilități nu permit aceste vizite, deși acest drept al ONG-urilor derivă din Art. 33 din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap. Are Comisia în vedere emiterea unor propuneri de reglementare a drepturilor și obligațiilor în materie de monitorizare a centrelor pentru persoanele cu dizabilități?”, a fost întrebarea pentru Comisia Europeană.
Răspunsul s-a referit că totul ține de resposansabilitatea fiecărui stat membru. „Monitorizarea punerii sale în aplicare, în ceea ce privește competențele proprii, inclusiv obligațiile în temeiul articolului 33, ține de responsabilitatea statului parte în cauză. Prin urmare, Comisia nu poate propune introducerea și/sau armonizarea măsurilor de reglementare care asigură participarea organizațiilor persoanelor cu handicap la monitorizarea centrelor pentru persoane cu handicap în statele membre. Cu toate acestea, în conformitate cu regulamentul privind dispozițiile comune (RDC), organizațiile societății civile trebuie să fie implicate în comitetele de monitorizare instituite de statele membre pentru monitorizarea programelor operaționale sprijinite prin fondurile structurale și de investiții europene”, a fost răspunsul oficial al Comisiei Europene.
În acest context, Maria Grapini cere autorităților statului român să reglementeze adecvat și cât mai grabnic această problemă, pentru că vorbim despre persoane aflate în majoră dificultate, care au nevoie de susținere națională. Europarlamentarul se implică și la nivel local, în Timișoara, în problemele persoanelor cu dizabilități. Recent, timișoreanca i-a solicitat lui Nicolae Robu să ofere o locuință socială unei persoane imobilizate în scaunul cu rotile.