Europa ia forma unei sculpturi. Concurs pentru câștigător!

promovare online Timisoara Casa Auto

Europa se va regăsi într-un monument impozant în municipiul Caransebeș. Sculptura va fi amplasată la întretăiere de drumuri pe șoseaua de centură a urbei pentru a da posibilitatea tuturor celor care tranzitează municipiul să se gândească la simbolistica Uniunii Europene.

Monumentul va reprezenta o gândire adecvată momentului, în care tema să se regăsească în calitatea plastică a propunerii. Trebuie să fie un reper inteligibil pentru oricare cetățean al Europei, în sensul nu de a citi în el o informație anume, ci de a participa la o formă de comunicare pe care sensibilitatea contemporană o impune în fiecare zi ce trece.

Prima întâlnire de selecție a celor aproape 30 de lucrări din cele peste 100 de propuse de sculptorii care au aplicat la acest concurs s-a desfășurat recent în sala festivă a primăriei Caransebeș. Ce s-a întâmplat nu este foarte încurajator, pentru că nivelul calitativ al proiectelor înaintate a fost destul de scăzut, a specificat criticul de artă Pavel Șușară, președintele comisiei de examinare a lucrărilor.

„Ceea ce s-a selectat sunt cu adevărat proiecte care ar putea fi subiecte de punere în operă definitivă, dar ca lucrurile să poată oferi un teren de judecată și opțiune mai solid va fi o a doua sesiune de selecție în baza unei campanii de mediatizare mai puternică, în sensul realizării unui site pe Internet, unde artiștii din întreaga lume vor putea aplica la acest concurs și de asemenea să fie trimise invitații și Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru a da posibilitatea tuturor sculptorilor să se înscrie într-un asemenea proiect inițiat de Primăria și Consiliul Local Caransebeș, care va premia cea mai bună lucrare”, ne-a specificat criticul Pavel Șușară.

Primarul Marcel Vela ne-a declarat că decizia nu trebuie luată în pripă, pentru că monumentul ce va fi realizat va rămâne în istoria orașului și a acestei țări.

promovare banner maxagro

„Le mulțumesc artiștilor care au aplicat la ideea noastră, care au muncit și au venit cu proiecte serioase. Urmează o nouă sesiune la care să poată aplica și alți sculptori, iar cele trei lucrări rămase în concurs vor fi completate până la sesiunea următoare cu soluții tehnice de realizare și evident cu componenta financiară a costurilor, deoarece ne dorim ca acest monument să fie realizat din fonduri europene, nu de la bugetul local”, a specificat primarul Marcel Vela.

Ofertele vor fi analizate de comisia constituită din criticul Pavel Șușară, arhitectul Ioana Mihăescu, dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, urmând ca în etapa finală să primească alte avize de la Ministerul Culturii.

Va fi un monument care să fie înțeles și plăcut de comunitate și de către toți trecătorii prin municipiul de pe Timiș și Sebeș în vederea promovării acestui oraș al Banatului de Munte.

publicitate tmc 640