Împărțirea banilor proveniţi de la Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate a lăsat multe unități medicale cu buza umflată. Cu așteptări din ce în ce mai mari, justificate de volumul tot mai mare de muncă, spitalele județene cerșesc o finanțare o idee mai ridicată pentru a se putea menține la suprafață.
Acesta este și cazul Spitalului Județean din Reșița, pentru care sumele cu care a fost finanțat anul acesta nu sunt tocmai cele mai mulțumitoare. Conducerea unității medicale consideră că volumul de muncă și cheltuilelile spitalului ar necesita o finanțare cu cel puțin zece procente mai mare. Unul din argumentele care vin în favoarea doleanțelor conducerii spitalului este faptul că pentru Spitalul Județean nu există o altă sursă de finanțare, banii alocați din partea Ministerului Sănătății prin Casa de Asigurări fiind vitali.
„Eu aș dori ca Ministerul Sănătății împreună cu Casa de Asigurări să asigure o finanțare mai mare a spitalului măcar cu zece la sută, fiindcă spitalele nu au alte venituri. Nu avem nicio sursă alternativă de finanțare pentru munca pe care o depunem noi și, luând în considerare volumul de muncă și natura muncii pe care o desfășurăm, precum și nivelul cheltuielilor, ne-ar trebui mai multe fonduri”, a explicat Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean din Reșița.
Mai mult decât atât, conducerea spitalului din municipiu consideră că nu este justificat faptul că sunt unități medicale la nivel național, mult mai mici și cu o activitate mult mai limitată, care totuși se bucură de o finanțare mult mai mare, asta în condițiile în care la Reșița, cheltuielile cu un pacient nu sunt decontate decât pe jumătate de Casa de Asigurări.
„Din ianuarie 2012 noi avem un tarif pe cazuri rezolvate de aproape o mie și jumătate de lei. La nivelul țării există spitale cu activitate medicală mai redusă decât spitalul din Reșița, care au mai mulți bani. Eu nu doresc uniformizarea sumelor, dar măcar să se ia în seamă cantitatea de investigații , de diagnosticare, numărul de pacienți, gradul de ocupare a paturilor”, a mai menționat Dumitru Secășan.
Reprezentanții Casei de Asigurări sunt de părere că împărțirea sumelor este cât se poate de corectă, asta în condițiile în care, de fiecare dată când au venit mai mulți bani și finanțarea către spitale a fost pe măsură. De asemenea, fondurile alocate anul acesta către Spitalul Județean sunt cu mult mai mari față de cele de anul trecut.
„Dacă se poate să fie mai bine, de fiecare dată este. În orice caz, bugetul spitalelor județene este mai mare decât cel de anul trecut”, a explicat Tudorița Nicula, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.